latinica  ћирилица
28/07/2024 |  08:31 ⇒ 09:44 | Autor: RTRS

Porfirije: Nismo došli da sudimo bilo kome, već da ne zaboravimo postradale

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je u manastiru Đurđevi Stupovi, gde je sinoć doputovao, da je srpski narod hrišćanski, pravoslavni i svetosavski i da to ne znači ništa drugo nego narod koga je oblikovala jevanđeljska riječ, pravoslavna vjera koja je stvorila način života koji se sažima u zapovijesti da onaj koji voli Boga ne može mrziti, ne može biti isključiv, već naprotiv, može biti samo i uvijek otvoren za sve i za svakog.
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ) -
Patrijarh Porfirije (Foto: TANJUG/MINISTARSTVO KULTURE/GORAN ZLATKOVIĆ)

Јevanđeljske vrijednosti su ono što nas određuje i te vrijednosti su univerzalne, istakao je Porfirije, koji će danas u selu Velika služiti liturgiju povodom osamdesete godišnjice stradanja Srba iz tog i okolnih gornjepolimskih sela.

- Mi nismo došli ovdje da sudimo bilo kome ili da osuđujemo bilo koga, jer nevine žrtve i mučenici Božji nisu prijemčivi za osudu, a oni koji su bili egzekutori i koji su zločinci nalaze se na smetljištu istorije i u krajnjoj tami nečoveštva. Mi smo, dakle, došli da ne zaboravimo one koji su postradali, da se njima pomolimo da mi budemo bolji, da budemo bolji od sebe znajući da oni, sveti mučenici Božji, svima uvijek upućuju jevanđeljske riječi: Oprosti im, Bože, ne znaju šta čine! - rekao je patrijarh, a saopštila SPC.

Naveo je da se rađa pitanje u duši svakog čestitog čoveka: zašto i zbog čega nepravda.

- Zašto oni koji su nevini i u datom slučaj samo zato što su pravoslavni Srbi nepravedno treba da stradaju. Tu nema logičkog odgovora, tu nema racionalnih izlaza. Јedini izlaz je Gospod Isus Hristos - poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije doputovao je juče u Berane, gde ga je u manastiru Đurđevi Stupovi dočekao episkop budimljansko-nikšićki Metodije.