latinica  ћирилица
28/07/2024 |  08:43 ⇒ 08:44 | Autor: TANЈUG

U Venecueli se održavaju predsjednički izbori, Maduro se nada trećem mandatu

U Venecueli se danas održavaju predsjednički izbori na kojima će birači odlučiti da li će aktuelni šef države Nikolas Maduro dobiti treći uzastopni mandat ili podržati kandidata opozicije Edmunda Gonzalesa Urutia.
Nikolas Maduro (Foto: EPA-EFE/HENRY CHIRINOS) -
Nikolas Maduro (Foto: EPA-EFE/HENRY CHIRINOS)

Madura na izborima izazivaju bivši diplomata Edmundo Gonzales Urutia, koji predstavlja opoziciju i još osam kandidata.

Opoziciona liderka Marija Korina Mačado je bila zvijezda u predizbornoj kampanji koalicije, čak i nakon zabrane obavljanja javne funkcije što ju je prinudilo da preda štafetu kandidatu Edmundu Gonzalesu, 74-godišnjem bivšem diplomati.

Gonzales je dobio podršku čak i od nekih bivših pristalica vladajuće partije, ali opozicija i posmatrači sumnjaju da će glasanje biti pošteno imajući u vidu neke odluke izbornih vlasti i hapšenja opozicionih aktivista.

Maduro, čiji ponovni izbor 2018. SAD smatraju lažnim, rekao je da zemlja ima najtransparentniji izborni sistem na svijetu i upozorio na “krvoproliće“ ako bude izgubio, prenio je Rojters.

Više od 21 miliona građana ima pravo glasa u Venecueli, međutim, zbog egzodusa više od 7,7 miliona ljudi zbog dugogodišnje ekonomske krize, broj potencijalnih glasača iznosi oko 17 miliona, prenio je AP.

Glasanje nije obavezno i obavlja se elektronskim putem.

Maduro, koga podržava 13 partija, obećao je da će garantovati mir i ekonomski rast koji će učiniti Venecuelu manje zavisnom od prihoda od nafte.