latinica  ћирилица
28/07/2024 |  09:02 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Pavlović: Moguć nastavak pritisaka, ali rukovodstvo Srpske je pokazalo da nema popuštanja

Amerikancima će se vratiti kao bumerang to što sada pokušavaju da urade na silu, pa i ekonomski da uguše Republiku Srpsku, kao što im se vratilo i bombardovanje Srbije i otimanja Kosova i Metohije, izjavio je Srni direktor Centra za društveno politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović.
Dušan Pavlović - Foto: RTRS
Dušan PavlovićFoto: RTRS

- Pritisak kojeg sada trpi Srpska, mislim da će u narednih pola godine, godinu, biti još veći, ali je rukovodstvo Republike Srpske dokazalo da idemo do kraja i da nema popuštanja - naglasio je Pavlović.

On je dodao da je sada "finiš svega onoga što se počelo 1991. i 1992. godine".

- Sada se zaokružuje priča srpskog sabiranja i postavljanja pozicija koje pripadaju srpskom narodu, od čega će dobro imati i drugi narodi okolo - rekao je Pavlović.

On je konstatovao da SAD na globalnom nivou gube poziciju hegemona, te da će to dovesti i do smanjivanja pritisaka.

Pavlović je naveo i da u SAD situacija "ključa" i da se ne isključuje ni mogućnost da dođe do građanskog rata, kao i da će SAD, zbog globalnih geopolitičkih kretanja više pažnje posvećivati regionu Pacifika nego Balkanu.

- To se vidi i kroz nervozu bošnjačke politike i bošnjačkog projekta kao antisrpskog, čiji je osnivač SDA, koja u korijenu i ideološki pripada pokretu `Muslimanske braće` - dodao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, administracija SAD ponaša se kao hegemon koji kao da je iznad međunarodnog prava i strukture bezbjednosti koja je uspostavljena osnivanjem UN.

- Oni u zadnjih 30 godina, a što smo mi Srbi i te kako osjetili na svojoj koži, krše sve norme međunarodnog prava, tako i konvencije koje definišu ponašanje ambasadora u određenim zemljama, konkrento u BiH. To je nastavak ostvarivanja njihovih strateških interesa i u tome su izgubili svaku mjeru diplomatskog kodeksa i ogolili svoju silu - rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, takvo ponašanje liči na američku fazu osvajanja Divljeg zapada kada je izvršen genocid nad starosjedilačkim stasnovništvom i SAD žele da potpuno stave pod svoju kontrolu putem NATO-a sva područja gdje žive Srbi, pri čemu ne biraju sredstva.

- Ono što sada rade pokazuje da gube kontrolu i da shvataju da im se skraćuje vrijeme zbog promjena situacije na globalnom nivou. Ono što sada pokušavaju da urade na silu, pa i ekonomski da nas uguše, vratiće im se kao bumerang, kao što im se vratilo i bombardovanje Srbije i otimanja Kosova i Metohije - naveo je Pavlović.