latinica  ћирилица
28/07/2024 |  09:33 ⇒ 10:24 | Autor: SRNA

Drljača: Konkurencija svjetskim brendovima

Domaće rakije već konkurišu svjetskim brendovima destilata i neće proći mnogo vremena kada će rakija kao kvalitetan proizvod biti prepoznata u Evropi i svijetu, rekao je Srni somelijer plemenitih destilata porijeklom sa područja Novog Grada Branko Drljača.
Branko Drljača - Foto: SRNA
Branko DrljačaFoto: SRNA

- Domaće rakije već konkurišu svjetskim brendovima. Svi uglavnom govore da domaća rakija može stati rame uz rame sa ostalim brendovima, a ja volim reći da ostali brendovi mogu stati rame uz rame sa rakijom - rekao je Drljača, čiji je destilat tri sorte šljive sa imanja njegove porodice Rajnovača proglašen u Velikoj Britaniji za najbolji destilat koštičavog voća.

Drljača je naglasio da za ovakvu tvrdnju ima dosta razloga, a jedan od njih je taj što je rakija jako kvalitetan proizvod sa velikim potencijalom, koji je već prepoznat i samo treba raditi na reputaciji tog pića.

- Naša filozofija je bazirana na autohtone sorte. Mogu reći da ono što još nije prešlo u proizvodnju sa autohtonim sortama jeste u prelaznoj fazi. Tako ćemo u budućnosti imati isključivo autohtone sorte čiji je potencijal enormno visok - rekao je Drljača.

On je naveo da je u ovim krajevima sinonim za rakiju šljivovica, a da u posljednje vrijeme raste i proizvodnja jabukovače.

- Јabukovača, srećom, na ovim prostorima ima uzlaznu putanju. To mi je drago jer lično vrlo cijenim kvalitetnu jabukovaču kad je napravljena kako treba i kvalitetno odrađena. To je rakija sa jakim aromatskim spektrom i ima mnogo sorti od kojih se može napraviti monodestilat, a jako je interesantno kada se miješaju sorte - rekao je Drljača.

On je istakao da se rakija od jabuka može napraviti kvalitetno bila ona bezbojna, bistra, ili stavljana u bure.

Svoju jabukovaču sastavljenu od tri sorte Drljača je već predstavio ljubiteljima i poznavaocima rakija u Banjaluci, a predstavio je i rakiju cvjetnicu koja je na osnovi šljive turgulje.

Tu je bila izvršena maceracija osam vrsta cvjetova sa planine Leotar, čime je, kako kaže Drljača, napravljen spoj Krajine i Hercegovine.

On je konstatovao da se svijest ljudi sa Balkana uopšte, kada je riječ o rakiji i destilatima, podiže iz dana u dan.

- U posljednjih 10 godina pokrenuto je mnoštvo priča koje će donijeti pozitivnosti i reputaciji naše miljenice rakije, a u Republici Srpskoj je osnovana fondacija `Kultura rakija`, koja će imati zadatak da se kultura ispijanja i proizvodnje rakije postavi na visok nivo, jer to i zaslužuje - rekao je Drljača.