latinica  ћирилица
28/07/2024 |  11:37 ⇒ 11:42 | Autor: RTRS

Članovima "Masleše" iz Banjaluke zabranili isticanje zastave Srpske na festivalu u Turskoj

Ansambl narodnih igara i pjesama "Veselin Masleša" Banjaluka saopštio je na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici da im je na defileu 25. festivala kulture i umjetnosti Istanbul – Bujukčekmeče u Turskoj, onemogućeno isticanje zastave Republike Srpske, uz zastavu BiH.
KUD Veselin Masleša (Foto: facebook.com/ckudm.veselinmaslesa ) -
KUD Veselin Masleša (Foto: facebook.com/ckudm.veselinmaslesa )

Kako su istakli u saopštenju, to se dogodilo sinoć u sklopu međunarodnog predstavljanja grada Banjaluke, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

- Iako se u ovakvim prilikama uglavnom javljamo lijepim povodima, da prenesemo bogatstvo upoznavanja drugih kultura i tradicija Evrope i svijeta, te putem cijenjenih saradnika iz brojnih medija, bar djelimično upoznamo naše sugrađane o našim aktivnostima na samom festivalu, ovog puta se, nažalost, javljamo povodom skandalozne situacije koja nas je zadesila već treći dan festivala. Ansambl 'Masleša' već decenijama promoviše tradiciju ovih prostora, uključujući sva tri konstitutivna naroda, te u sklopu svojih aktivnosti, sasvim logično nosi i obilježja Republike Srpske uz, naglašavamo, i jasna obilježja BiHercegovine kako propozicije svjetske organizacije folklornih festivala (CIOFF) i nalažu i nikada se ni na koji način nismo ogriješili niti smo omalovažili kako zastavu Republike Srpske, tako ni zastavu Bosne i Hercegovine, poštujući sve dobre ljude koje u njoj žive, bez obzira na vjeru, naciju ili ime i prezime -  navode iz "Masleše".