latinica  ћирилица
28/07/2024 |  12:20 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

U Muzeju Hercegovine otvorena godišnja izložba "Foto BiH 2024" (VIDEO)

U okviru Trebinjskog kulturnog ljeta, a u organizaciji Foto kino kluba Trebinje, u Muzeju Hercegovine je otvorena tradicionalna izložba "Foto BiH 2024". Trebinjskoj publici su prikazane najbolje umjetničke fotografije u BiH za ovu godinu.
Trebinje - izložba "Foto BiH 2024" -
Trebinje - izložba "Foto BiH 2024"

Na redovnoj, godišnjoj izložbi umjetničkih fotografija predstavilo se 53 autora iz svih krajeva BiH. Pristiglo je 450 fotografija, ali je selektor, ovoga puta Radoje Elez, odabrao 140 kolor i monohrom fotografija.

Motivi su različiti, standardno puno pejzaža i emocija, portreta-uličnih fotografija, a Trebinje je i dalje jedan od najinspirativnijih gradova umjetničkom oku.

Fotografija Banjalučanina Vladimira Tadića osvojila prvu nagradu za monohrom fotografiju, dok je najbolji u kolor fotografiji proglašen Damir Boras.

U kolor fotografiji je drugo mjesto pripalo Trebinjki Marijani Miletić Hajrović, a treća Milki Risović, dok je kod monohroma drugo mjesto pripalo Stanislavu Ljakiću, a treće Dinu Hadžiderviševiću, s tim da je dobar dio fotografija i pohvaljen.

Fotografije će u Muzeju Hrcegovine biti izložene narednih desetak dana.