latinica  ћирилица
28/07/2024 |  16:04 ⇒ 16:38 | Autor: RTRS

Šibarević: Zašto Grad Banjaluka ne riješi vodu iz budžeta, a ne kreditinim zaduženjima

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Piskavica Aleksandar Šibarević naglašava da bi rezervoar u Tunjicama trebalo da riješi akutni problem vodosnabdijevanja svih potkozarskih sela.
Protest - Foto: RTRS
ProtestFoto: RTRS

Ipak, u najnezahvalnijem dijelu godine - stari problemi. Mještani Piskavice bez vode su proveli 13 dana.

- Ako pričamo o nekim redukacijama i prevelikoj potrošnji, nažalost, živimo u potkozarskim selima gdje imamo konstantne migracije stanovništva, gdje možemo čak pričati i o manjem broju korisnika, koji koriste gradsku vodu - rekao je Šibarević.

Šibarević kaže da zvanične reakcije od nadležnog "Vodovoda" nije bilo. Smatra da ovim preduzećem rukovodi nestručno lice, koje nije adekvatno osposobljeno da riješi ove krizne situacije u najtoplijem dijelu godine. Naglašava, da su određeni koraci aktuelne gradske administracije krajnje populistički, i da otežavaju već dovoljno tešku situaciju.

- Pričati u 21. vijeku o vodosnabdijevanju je u najmanju ruku smiješno i tragično, a još ako znamo da ovaj problem postoji unazad tri godine, i da ova trenutna gradska uprava je dolila so na ranu sa novim besplatnim priključcima - istakao je Šibarević.

Mišljenja je, kaže, da kreditno zaduženje nije potrebno, te da se ovaj gorući problem može riješiti znatno brže i efikasnije.

- Ako znamo da je ovaj rezervoar građen jednim dijelom iz kredita, drugim bespovratnim sredstvima i značajnim udjelom grada Banjaluka, imamo tu situaciju da je zaista specifično da je rezervoar građen iz kreditnih sredstava od 10 miliona i da grad Banjaluka danas, takođe imitira to kreditno zaduženje, uz opasku da je gradska uprava vratila određene kredite. Moje mišljenje je da smo mi građani direktno učestvovali u vraćanju kredita i da to nije sama gradska uprava - poručio je Šibarević.

Šibarebić se osvrnuo i na najavljene projekte gradske administracije. Naglašava da kao rođeni Banjalučanin raduje se svakoj novini, ali da se moraju znati prioriteti.

- Da li su ti parkovi zaista potrebni trenutno? Zašto se oni ne rješavaju kreditnim zaduženjem, a ne vodosnabdijevanje? Pitanje vodosnabdijevanja treba da se riješi iz gradskog budžeta, jer po nekim saznanjima postoji ozbiljna količina sredstava na računima gradske uprave - zaključio je Šibarević.