latinica  ћирилица
28/07/2024 |  16:23 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Košarac: Sve aktivnosti Republike Srpske i Srbije doprinose stabilnosti regiona

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da su sve aktivnosti koje provode Republika Srpska i institucije Srbije, pa i kada je riječ o policijskoj saradnji, u skladu sa Ustavom i doprinose miru i stabilnosti u regionu.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Komentarišući današnju najavu ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da će inicirati stavljanje van snage Sporazuma o policijskoj saradnji između Savjeta ministara i Vlade Srbije, Košarac je poručio da ministri iz Republike Srpske to nikada neće podržati.

- Ovo je klasična nebuloza. Ne znam zašto neko smatra da se gubi suverenitet ako postoje ozbiljni oblici regionalne saradnje, pogotovo ako je to normativno i ustavno riješeno, kao što jeste - rekao je Košarac.

On smatra da je ovo dio potrebe bošnjačke političke strukture da što prije zauzmu dobre pozicije pred lokalne izbore, pri čemu je vidljiv ozbiljan sukob SDA i stranaka "trojke".

- OK, neka oni politički u Sarajevu i Federaciji BiH ratuju kako god hoće, ali važno je da su sve aktivnosti koje provode Republika Srpska i institucije Srbije u skladu sa Ustavom i prije svega doprinose miru i stabilnosti u regionu, dobroj regionalnoj saradnji - rekao je Košarac.

Izrazivši čuđenje što nekome smeta saradnja sa Srbijom, ali i Hrvatskom, Košarac je ocijenio da postaje neurotično ponašanje bošnjačkih političara s tim u vezi.

- Ne vidim način kako je moguće da u Savjetu ministara bilo kakva odluka bude donesena bez stavova ministara iz Republike Srpske, a naš stav je poznat – mi nećemo podržati tu inicijativu - poručio je Košarac i dodao da određeni političari treba da shvate potrebu saradnje sa Srbijom, koja je regionalni lider.

Navodeći da bi bilo dobro da i iz BiH postoji poziv za takvu vrstu regionalne saradnje, Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, nazvao je političkim diletantizmom Konakovićevu ocjenu da je BiH izgubila suveretnitet zbog sporazuma o policijskoj saradnji sa Srbijom i Hrvatskom.

- BiH nije izgubila suverenitet jer ga nema pošto jedna struktura koja dolazi iz FBiH primarno implementira želje stranaca - naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, nebulozna je i Konakovićeva izjava da bi volio da BiH prije postane članica NATO-a nego EU.

Podsjećajući da ulaska BiH nema bez saglasnosti Republike Srpske, Košarac je istakao da te saglasnosti nikada neće biti jer je NATO bombardovao Srpsku i ubijao njene stanovnike.

- Kako stvari stoje - niti će BiH postati članica NATO-a niti EU upravo zbog toga što procese u BiH ne kreiraju domaći političari nego stranci kojima su političari iz Sarajeva predali politički suverenitet - zaključio je Košarac.

Konaković je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu najavio da će na sjednici Savjeta ministara 31. jula pokrenuti inicijativu za stavljanje van snage sporazma BiH i Srbije o policijskoj saradnji i da će tražiti da se Savjet ministara, kao strana potpisnica, izjasni o tome.