latinica  ћирилица
28/07/2024 |  16:24 ⇒ 16:54 | Autor: TANЈUG

Organizatori OI u Parizu uputili izvinjenje zbog scene koja podsjeća na "Tajnu večeru" (FOTO)

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu uputili su danas izvinjenje svima koji su na svečanom otvaranju igara bili uvrijeđeni postavom stola koja ih je podsjetila na sliku Leonarda da Vinčija "Tajna večera".
Otvaranje OI u Parizu (Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI) -
Otvaranje OI u Parizu (Foto: EPA-EFE/ANNA SZILAGYI)

Umjetnički direktor ceremonije otvaranja OI Tomas Žoli rekao je da je namjera bila da se slavi raznolikost i oda počast slavlju i francuskoj gastronomiji, prenosi AP.

Portparolka organizatora Igara Pariz 2024. An Dekam rekla je, na konferenciji za novinare, da ni u jednom trenutku namjera nije bila da se pokaže nepoštovanje prema bilo kojoj religijskoj zajednici.

- Naprotiv, mislim da je Tomas Žoli zaista želeo da proslavi toleranciju i gledajući istraživanja javnog mnenja, mislim da je taj cilj ostvaren. Ukoliko su neki to shvatili kao uvredu, zaista se izvinjavamo - saopštila je Dekam.

Žoli je za AP objasnio svoje namjere i naglasio da njegova želja nije bila da bude subverzivan, da se ruga ili da šokira.

- Najviše od svega, želio sam da pošaljem poruku ljubavi, inkluzija, a nikako podjela - rekao je Žoli.

Slika Da Vinčija prikazuje trenutak u kojem Isus Hrist objavljuje ime apostola koji će ga izdati, dok je na pozornici u petak uveče za stolom na centralnoj poziciji bila di džej i producent Barbara Buč, inače ikona LGBT zajednice, okružena plesačima i umjetnicima tranvestitima.

Vjerski konzervativci iz cijelog svijeta osudili su taj segment ceremonije, a biskupska konferencija Katoličke crkve u Francuskoj osudila je "scene ismjevanja" hrišćanstva, prenosi AP.

Sličan stav iznijela je i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Anglikanska zajednica u Egiptu izrazila je duboko žaljenje, navodeći da bi Međunarodni olimpijski komitet mogao da izgubi svoj prepoznatljivi sportski identitet i humanitarnu poruku.