latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:06 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

130 učenika iz Srpske u petodnevnoj posjeti Srbiji (VIDEO)

Grupa od 130 učenika iz više gradova Srpske boravi u petodnevnoj posjeti Srbiji, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.
Djeca iz Srpske u Beogradu - Foto: RTRS
Djeca iz Srpske u BeograduFoto: RTRS

Danas su, između ostalog, posjetili Dom Narodne skupštine Srbije i saznali više o funkcionisanju parlamenta.

Za razliku od burnih skupštinskih rasprava prethodnih dana, u Skupštini Srbije - drugačija slika. U poslaničkim klupama, u kojima je nekada sjedio i nobelovac Ivo Andrić – danas učenici iz Laktaša, Srebrenice i Bratunca. Posjetili su i skupštinsku biblioteku, u kojoj je nekad radio i čuveni Branislav Nušić.

- Za mene je to jedno mjesto na kojem ljudi odlučuju pravila kojim će se voditi ova država i jako mi se sviđa kako je ovdje trenutno - kaže učenica iz Kriškovaca kod Laktaša, Anđela Vukomanović.

Posjeta je organizovana u okviru projekta Omladinski kamp "Istražimo Srbiju". Јedan od ciljeva je jačanje i očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta i povezivanje s maticom.

- To je jako važno jer mi smo jedan narod, mi smo jedan narod koji treba da se spoji i mi treba da budemo zajedno jer smo braća i sestre - dodao je učenik iz Laktaša Dario Kovačević.

- Cilj samog projekta jeste povezivanje naše dece sa maticom, to jest da oni posjete, da vide kako to sve ovde izgleda, da budu upućeni u naše sisteme itd, i da na neki način budu motivisani da dođu da nas posjete i tako nešto primjene i kod kuće - rekao je predsjednik Razvojnog centra Vojvodine Marko Kelember.

Učenici iz Srpske ovih dana posjetili su Irig, fruškogorske manastire, Hram Svetog Save, Muzej Nikole Tesle, Zoološki vrt i druge znamenitosti Beograda, među kojima je i Avalski toranj.

U narednom periodu Beograd će posjetiti i djeca iz drugih zemalja regiona, koja pohađaju dopunske škole srpskog jezika.