latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:10 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

U Trebinju završen 67. Festival festivala

U Trebinju je završen 67. Festival festivala, smotra najboljih ostvarenja amaterskih dramskih pozorišta iz Srpske, Federacije, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske.
Završen Festival festivala - Foto: RTRS
Završen Festival festivalaFoto: RTRS

Predstava "Let iznad kukavičjeg gnezda" Studija glume Teatra 011 iz Beograda, proglašena je za najbolju.

Uz Zlatnu masku za najbolju predstavu u cjelini, po odluci stručnog žirija, Studiju glume Teatar 011 pripala je i nagrada žirija trebinjske publike. Beogradskom teatru pripala je i Zlatna maska za najbolju žensku epizodnu ulogu.

- Nisam očekivala, jer sam stranac u ovoj zemlji i baš mi je drago, još nisam svjesna, ne mogu da se iskažem kako treba - kaže član Studija glume Teatar 011, Marina Marder.

- Toliko sam srećna da se cijela tresem, o ovome sanjam od 2017. godine kada smo prvi put došli u Trebinje, biti najbolji među najboljima, zaista je sreća ogromna, ostala sam bez riječi - rekla je Nataša Radonjić, reditelj predstave "Let iznad kukavičjeg gnezda".

Najviše Zlatnih maski, ipak, žiri je dodijelio predstavi "Orkestar Titanik" Gradskog pozorišta Trebinje, koja je nagrađena u tri kategorije - za najbolju mušku epizodnu ulogu, najbolju scenografiju i najbolju kostimografiju.

- Festival je nešto što nama amaterima da neki fidbek šta smo to radili, ali i da vidimo šta druga pozorišta rade, a druženje na ovakvim manifestacijama je nezaboravno - dodao je član Gradskog pozorišta Trebinje, Zoran Јakšić.

Zlatnu masku za najbolje rediteljsko ostvarenje "Borislav Bora Gligorović" žiri je dodijelio Svetlani Gaško za režiju predstave "Smetovi" u izvođenju Amaterskog pozorišta Kulturnog centra Kisač .

- Nije mi ovo prva nagrada,, već sam dva puta nagrađivana za režiju za ovu predstavu u Srbiji, kažem nisam znala šta da očekujem, jer je ovo Festival festivala i dolaze najbolje predstave iz regiona, ali evo je - istakla je Svetlana Gaško, reditelj predstave "Smetovi" Kulturnog centra Kisač iz Makedonije.

Sedmodnevni Festival Festivala u Trebinju obogaćen je izložbama slika, promocijama knjiga, tematskim razgovorima i drugim pratećim sadržajima. Publika je tokom Festivala odgledala sedam predstava.