latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:13 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Novim sistemom fiskalizacije u Srpskoj stati na put sivoj ekonomiji (VIDEO)

Više od 26 hiljada preduzetnika biće obuhvaćeni novim sistemom fiskalizacije u Republici Srpskoj.
Novi sistem fiskalizacije - Foto: RTRS
Novi sistem fiskalizacijeFoto: RTRS

Na ovaj način Poreska uprava će stati u kraj sivoj ekonomiji ali i neregistrovanim preduzetnicima. U praksi to znači da će od naredne godine,biti registrovani svi oni zanati koji do sada nisu bili u evidenciji Poreske uprave kao što su taksisti, zidari, moleri, cvjećari.

U mnoštvu preduzetnika koji su obuhvaćeni novom fiskalizacijom našli su se i taksisti. Od sada za svaku svoju uslugu moraće izdavati fiskalni račun. Za pojedine i ne tako dobra vijest jer im to kažu, stvara nove obaveze.

- Samostalni taksi preduzetnicima donosi trošak, nemam ništa protiv tamo gdje preduzetnici mogu da imaju zaposlenog radnika, ali mi po zakonu to nemamo - kaže taksista Dragan Purišić.

Do sada je Zanatsko-preduzetnička komora poslala oko 1000 obavjesti svim preduzetnicima koji se zakonom moraju fiskalizovati. Devedeset odsto zahtjeva je vraćeno, jer je kažu, nekim licima nemoguće ući u trag. Nemaju registrovanu adresu, što dodatno usporava proces fiskalizacije.

- Primjer je Hercegovina i Šipovo, gdje napišu kod nadvožnjaka, ispod mosta ili u centru bb. Poštar ih naravno ne može pronaći i to je zaista problem - rekao je direktor Zanatsko preduzetničke komore Republike Srpske, Јovica Bratić.

Sa istim problemom susreće se i Poreska uprava. Operateri fiskalnog sistema svakodnevno se susreću sa nedostupnošću određenog boja obveznika. Novom fiskalizacijom kažu staće se u kraj "crnom" tržištu.

Cijeli proces fiskalizacije finansira Vlada Srpske. Iz budžeta za ovu namjenu izdvojeno je 50 miliona maraka. Sedamnaesti decembar rok je do kada svi preduzetnici moraju biti prijavljeni na novi sistem. Njime nisu obuhvaćeni advokati, kockarnice, avio- kompanije i poljoprivredni djelatnici.