latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:14 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Ekstremno visoke temperature ugrožavaju uzgoj povrća u Semberiji (VIDEO)

Nakon kratkog osvježenja naše područje, prema najavama meteorologa, zahvatiće novi toplotni talas.
Suša - Foto: RTRS
SušaFoto: RTRS

Kraj jula i početak avgusta sa temperaturama od 30 do 40 stepeni Celzijusa.

Tropske temperature u Semberiji ugrožavaju uzgoj povrća, naročito u plastenicima. Ne pomažu ni sistemi za navodnjavanje , a suša će, strahuju povrtari, obrati ovogodišnji rod. Stručnjaci savjetuju proizvođačima primjenu svih agrotehničke mjere kako bi sačuvali prinose.

Na osam dunuma pod plastenicima porodica Kojić proizvodi papriku, paradajiz i krastavac. Već je izvjesno da će, zbog ekstremno visokih temperatura, prinosi povrća biti umanjeni od 30 do 50 odsto.

- Stresno za biljke. Znači, biljke ne mogu da podnose, imaju lošiju oplodnju, lošije se razvijaju, jednostavno biljke ne napreduju, čisto preživljavaju. I drugi problem je nama koji radimo u tim plastenicima su izuzetno visoke temperature.
Moramo da ustajemo negdje oko 4 sata, da krećemo izajutra , negdje do podne, da bi nešto stigli od posla. Izuzetno je teško u ovakvim uslovima - kaže Rajo Kojić.

Proizvodnju na otvorenom još je teže sačuvati. Neohodni su sistemi za navodnjavanje a mnogima koji ga i imaju zbog visokih temperatura nije mnogo pomogao.

- Ovo je nazapamćeno. Svaka godina sve veće i veće temperature, što nam ne ide na ruku. Pogore sve. Pogotovo lubenica, koju moramo da pokrivamo. Sva lubenica mi je pokrivena tako da je sačuvam da ne požuti. Ako požuti, ne može da se proda - rekao je Cviko Đokić.

Zasjena, redovno zalijevanje i upotreba biostimulatora i aminokiselina, samo su neke od mjera koje povrtarima savjetuju stručnjaci. Sve veći problem su i insekti .

- Imamo veliki problem sa tripsom u paprici i sa grinjom u vrežastim kulturama. S obzirom da je ovakvo suvo i toplo vrijeme idealno za razvoj ovih insekata i zaista na parcelema imamo ozbiljne probleme naročito u lubenci, krastavcu, a evo primjećena je i pojava grinje u drugom povrću - istakla je agronom Vanja Nestorović.

Semberski povrtari apeluju na nadležne da ograniče uvoz povrća u sezoni i spriječe nelojalnu konkurenciju. Zaštita domaće proizvodnje pomogla bi im da barem djelimično smanje gubitke izazvane ekstremno visokim temperaturama.