latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:16 | Autor: RTRS

U Rogoljima kod Gradiške služen pomen za nastradale u proteklim ratovima

U Spomen-kompleksu u dvorištu kuće narodnog heroja Stevana Dukića u Rogoljima kod Gradiške služen je pomen za devet poginulih boraca posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata, 36 Partizana i 68 žrtava fašističkog terora iz Drugog svjetskog rata. Počast je odata i za petoricu mještana solunskih boraca.
Pomen borcima - Gradiška - Foto: RTRS
Pomen borcima - GradiškaFoto: RTRS

Ukazano je na potrebu očuvanja sjećanja, kao i sprečavanje revizije istorijskih činjenica da su Srbi vodili samo odbrambene ratove.

- Ovdje je nažalost puno devet poginulih, ali kada pogledamo tamo gdje ima desetine civilnih žrtava rata i poginulih boraca kada je desetina ustaša ili Nijemaca gonilo po stotinu ljudi na klanje i ubijanje onda mislim da smo spremni dočekali i odbranili ovaj naš kraj, jer kod nas u selu nema civilnih žrtava ni zločina - rekao je Ljubomir Peulić, predsjednik organizacionog odbora Memorijalnog zbora Rogolji.

Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške, kaže da je najveća tragedija što pojedine zemlje i institucije žele da rade reviziju istorije i da ogromnu žrtvu srpskog naroda žele da pretvore da je Srpski narod genocidan narod.

- Srpski narod nikada ni u mislima a kamoli fizički nije pomišljao na genocid. Srpski narod je narod slobode, narod pravde, jednakosti, narod ravnopravnosti i narod opstanka na ovom prostoru - poručio je Adžić.