latinica  ћирилица
28/07/2024 |  19:44 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Vatra bukti u Federaciji BiH, ali i dalje odbijaju pomoć iz Beograda (VIDEO)

Već drugi dan vatrogasci u Federaciji bore se sa vatrenom stihijom. Čekajući traženu pomoć helikoptera iz Sarajeva vatrogasci iz Mostara uspjeli su da lokalizuju požar, dok žarište na području Bugojna ne jenjava. Na gašenju tog požara angažovan je helikopter Oružanih snaga BiH. Na pružanje pomoći prilikom ovakvih situacija, zbog blokiranja od strane bošnjačkih kadrova, još čeka helikopter koji je ponudila Srbija. Dok Federacija gori, ministar inostranih poslova Elmedin Konaković po povratku iz Amerike, želi da u potpunosti okonča saradnju policije Srpske i federalnih kantona sa policijom Srbije i Hrvatske.
Helikopter za gašenje požara, Srbija (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Helikopter za gašenje požara, Srbija (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

Požari u Federaciji BiH. Na području Bugojna vatra je zahvatila 50 hektara šume. Zbog nepristupačnosti terena i opasnosti od mina, angažovan je helikopter Oružanih snaga BiH. Time se pohvalio i ministar odbrane Zukan Helez, obilazeći požarište na teritoriji grada u kojem živi, iako ostaje nejasno ko je odobrio upotrebu helikoptera.

Opasnost od širenja požara kod Bugojna je velika. Uvjerili su se u to iz Helikopterskog servisa Republike Srpske, koji su izvršili izviđanje terena. Iz Federacije nisu tražili pomoć Srpske. Direktor Helikopterskog servisa Boban Kusturić kaže da bi uz pomoć helikoptera koje nudi Srbija djelovanje bilo najefikasnije.

- Ne želim ni na koji način da kažem, bili smo u pravu, ali zamislite situaciju da smo imali sad onaj helikopter koji ima vedro od pet tona, ja sam ubijeđen da bi taj požar, i taj i onaj kod Mostara već bio ugašen - rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Sa požarom su se borili, i uspješno izborili u okolini Mostara. I to bez djelovanja Oružanih snaga BiH, iako je pomoć zatražena.

Dok su požari sve učestaliji, iz Sarajeva još nema saglasnosti za djelovanje protivpožarnog helikoptera Srbije, čije angažovanje je omogućeno sporazum iz decembra prošle godine, o čemu smo već govorili. Ministar Elmedin Konaković kaže da se sporazum odnosi na prevoz državnih službenika, iako u tekstu to nigdje nije navedeno. Međutim, danas je Konaković izašao pred javnost sa još dva sporazuma iz 2011. godine. Sporni su mu sad i sporazumi potpisani sa Srbijom i Hrvatskom o regionalnoj saradnji policije.

- Dakle, MUP Republike Srpske ima pravo sa MUP Srbije uspostaviti bilo kakvu saradnju, angažovati, praviti zajedničke timove, legalno verifikovano od strane BiH. Dakle, ako Srbija administrativno na vrijeme najavi, ako pošalje papir, bilo kakva zabrana ulaska, dolaska, saradnje zajedničkih timova je kršenje zakona ove zemlje - istakao je Elmedin Konaković, ministar inostranih poslova u Savjetu ministara.

Helikopter Srbije koji čeka na odobrenje za prelet pripada Policiji Srbije, što bi značilo da ne postoji nikakva proceduralna prepreka za njegov angažman. Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac kaže da je sve što Srpska i Srbija čine u skladu sa Dejtonom, Ustavom i sporazumom o specijalnim vezama.

- Ono što je značajno i važno da sve aktivnosti koje provode Republika Srpska i institucije Srbije jesu u skladu sa Ustavom i prije svega doprinose miru i stabilnosti u regionu, dobroj regionalnoj saradnji i ja ne znam zašto to nekom smeta. Ne znam zašto smeta i saradnja sa Hrvatskom - poručio je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara.

Pod izgovorom o predaji suvereniteta Srbiji i Hrvatskoj, Konaković najavljuje da će zatražiti od Savjeta ministara da se sporazum iz 2011. poništi. Za to će mu biti potrebna i saglasnost ministara iz Republike Srpske. Iz Srpske već sada poručuju da od toga neće biti ništa.

- Gospodina Konakovića pozivam da se odluči da li je za borbu protiv kriminala ili da bude patron kriminalaca. Vrlo je indikativno da ovaj udar dolazi nakon onog prethodnog kad su pokušali srušiti saradnju BiH i EUROPOL-a a takođe su pokušali srušiti saradnju MUP-a Republike Srpske i EUROPOL-a - rekao je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Sve ovo još jednom potvrđuje tezu da su bošnjački kadrovi u Savjetu ministara bez ikakvog osnova i zarad jeftinog politikanstva sabotirali zajedičke policijske patrole tokom turističke sezone, a koje godinama Srbija uspješno provodi sa zemljama u regionu.

- Vidjeli ste da u regionu ima nekih koji oko toga prave probleme. Mi imamo ovakvu vrstu saradnje sa Hrvatskom, Crnom Gorom, htjeli smo i sa BiH ali je tu ispao problem politizacije svega toga - istakao je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Ono što je takođe zanimljivo, jeste da Konaković traži poništavanje sporazuma o saradnji sa policijom susjednih zemalja čime bi se otežala borba protiv organizovanog kriminala. Sve ovo uslijedilo je nakon što su prije nekoliko mjeseci raspakivanjem skaj aplikacije u federalnim medijima procurile informacije o mogućoj povezanosti Konakovića sa narko-kartelom "Tito i Dino", što je on demantovao. Prema međunarodnim policijskim navodima ovaj kartel pere "prljavi" novac od prodaje narkotika preko saradnika u Federaciji.