latinica  ћирилица
28/07/2024 |  21:22 | Autor: RTRS

Mrkonjić Grad: Prikazan film "Svjedok"

U pozorišnoj sali Kulturnog centra "Petar Kočić" u Mrkonjić Gradu, prikazan je film "Svjedok", rađen u produkciji RTRS-a.
Promocija filma Svjedok u Mrkonjić Gradu - Foto: RTRS
Promocija filma Svjedok u Mrkonjić GraduFoto: RTRS

Film sa mnogo potresnih scena, ostavio je pečat na sve posjetioce. Značajan dio materijala za film sniman je i u Mrkonjić Gradu, gdje je pronađena najveća masovna grobnica u Republici Srpskoj, u kojoj su bili sahranjeni posmrtni ostaci 181 žrtve.

Autor filma Denis Bojić naglasio je da je sa posebnim osjećajima i emocijama iščekivao premijeru filma u Mrkonjić Gradu, gradu heroju i stradalniku.

- Poseban dio filma odnosi se na stradanje i masovnu grobnicu u Mrkonjić Gradu u kojoj je pronađeno 181 tijelo, a ovim putem zahvaljujem načelniku opštine koji je pružio pomoć pri snimanju filma - rekao je Bojić.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević zahvalio je autoru filma Bojiću, RTRS-u, a posebno pokojnom doktoru Zoranu Stankoviću, koji je veliki dio svog života posvetio Republici Srpskoj i njenim najboljim sinovima.

- Mrkonjić Grad posebno boli činjenica da za zločine počinjene u našoj opštini niko nije odgovarao niti je procesuiran. Film "Svjedok" treba da pogledaju svi, jer svjedoči o patnji jednog naroda i brojnih pojedinaca - naglasio je Vođević.

Film je sniman na lokacijama pet masovnih grobnica u Mrkonjić Gradu, Brodu, Kravici, Zvorniku i Јelačićima, a u njegovoj izradi dobrovoljno je učestvovalo 8.000 ljudi.

Film je rađen u koprodukciji RTRS-a i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i trženje nestalih lica.