latinica  ћирилица
29/07/2024 |  08:57 ⇒ 10:14 | Autor: RTRS

Aleksopulos ispred Bijele kuće: Kosovo je Srbija (FOTO)

Predsjednik Matice Grka u Srbiji profesor doktor Hristos Aleksopulos otputovao je u Vašington 28. jula 2024. godine kako bi podsjetio na događaj koji se dogodio 28. jula 1918. godine.
Hristos Aleksopulos - Foto: Ustupljena fotografija
Hristos AleksopulosFoto: Ustupljena fotografija

Aleksopulos je podsjetio da je tog dana, na inicijativu planetarno poznatog srpskog naučnika Mihajla Pupina, koji je bio lični prijatelj tadašnjeg predsjednika SAD-a Vudro Vilsona, na Bijelu kuću, pored američke istaknuta srpska trobojka.

- Bio je to jedini put da se neka strana zastava vijori na jarbolu iznad rezidencije predsjednika, a u čast mnogostradalnog srpskog naroda koji je dao, srazmjerno veličini svoje zemlje, najviše za slobodu u Velikom ratu - rekao je Aleksopulos.

Aleksopulos je poručio da ga pokreće ljubav prema Srbiji gdje živi i radi već 30 godina.

- Srbija je moja kuća i morao sam da odem i ponosno ispred Bijele kuće kažem "Kosovo je Srbija". Srpski i američki narod zajedno baštine ideje slobode, pravde i jednakosti, nikada odnosi kroz istoriju ne mogu da budu na zadovoljenje obje strane jer, kao što znamo u diplomatiji postoje samo interesi, ali možemo i moramo stalno da podsjećamo velike svjetske igrače da na Balkanu postoji jedan brojem mali, ali duhom, kulturom, istorijom i ulogom u odbrani čovječanstva u Prvom i Drugom svjetskom ratu veliki narod! - poručio je Aleksopulos.

Hristos Aleksopulos (Foto: Ustupljena fotografija)

Aleksopulos je istakao da je "Srbija mnogo dala, sve što je imala, i na oltar slobode položila čitave generacije kako bi svijet bio slobodan".

- Zato, nikoga danas ne treba da čudi što Srbija prednjači u svijetu po slobodarstvu i poštovanju međunarodnog prava! Zato sam danas ovdje, ispred čuvene Bijele kuće, iza čijih vrata se kroz istoriju nerijetko krojila sudbina svijeta da, kao Grk čiji narod je zajedno sa srpskim bio u odlučujućem trenutku i kada mu je prijetio biološki nestanak, da poručim glasno: "Kosovo je Srbija!" Hvala vam, američki prijatelji, na gestu koji ste zahvaljujući srpskom geniju Pupinu priredili srpskom narodu 28. jula 1918.godine, ali bićemo vam još zahvalniji ako 28. jula 2024. godine obratite pažnju na ovu poruku ispred Bijele kuće. Želimo i hoćemo da vas podsjetimo na dane kada ste, kao svjetionik demokratije u svijetu, sa Srbima bili braća. Želimo i hoćemo da zapamtite da je svaki srpski manastir na Kosovu i Metohiji stariji od državnosti velike većine modernih demokratskih zemalja i njihovog nastanka - naglasio je Aleksopulos.

Aleksopulos je naveo da "on, kao predsjednik Matice Grka u Srbiji, svim svojim bićem radi i radiće na promovisanju imena Srbije u svijetu i nikada neće odustati od toga".