latinica  ћирилица
29/07/2024 |  12:05 ⇒ 12:06 | Autor: TANЈUG

Varhelji: Ogromna čast da budem ponovo nominovan za člana Evropske komisije

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da je za njega ogromna čast da bude ponovo nominovan za mađarskog člana Evropske komisije i poručio da se raduje nastavku saradnje sa predsjednicom Komisije Ursulom Fon der Lajen.
Oliver Varhelji (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Oliver Varhelji (Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Ogromna čast je da budem nominovan i da premijer Mađarske Viktor Orban zatraži da nastavim da služim kao mađarski član Evropske komisije. Radujemo se nastavku našeg zajedničkog rada sa predsjednicom Fon der Lajen - naveo je Varhelji na društvenoj mreži Iks.

Orban je ranije danas saopštio da je Varhelji, nakon nedavnih telefonskih konsultacija sa Fon der Lajenovom, ponovo njegov kandidat za EK.

Orban je na platformi Iks napisao da je Varhelji tokom proteklih pet godina dokazao da EU može da napravi razliku kao pozitivna sila u svom susjedstvu i šire.

- Uradiće odličan posao u predstojećem sastavu Komisije! - poručio je Orban.

Fon der Lajenova je 18. jula u Evropskom parlamentu izabrana za novi petogodišnji mandat na funkciji predsjednice EK.

Nakon izbora, Fon der Lajenova će, zajedno sa zemljama članicama EU, predlagati kandidate za komesare u novom sazivu Evropske komisije.

Svaka zemlja članica EU dobija po jedan portfelj, a na jesen bi u EP trebalo da počne proces saslušanja 27 komesara EU.

Fon der Lajenova je zatražila od vlada država članica EU da predlože dva kandidata za članove Komisije, muškarca i ženu, osim ako ne imenuju ponovo aktuelnog komesara.

Varhelji obavlja funkciju komesara za susjedsku politiku i proširenje od 2019. godine, a prema navodima medija, malo je vjerovatno da će ostati na toj funkciji.

Јedan od 27 komesara vrši funkciju potpredsjednika Komisije i visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku.