latinica  ћирилица
29/07/2024 |  14:40 ⇒ 16:04 | Autor: RTRS

Nešić: Konaković da prestane manipulacijama obmanjivati javnost u BiH

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić apelovao je na ministra inostranih poslova u savjetu ministara Elmedina Konakovića da prestane manipulacijama obmanjivati javnost u BiH, i da počne štititi građane, a ne organizovani kriminal.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Rušenjem policijske saradnje, svjesno ili nesvjesno, kolega Konaković pomaže opasnim regionalnim kriminalnim grupama. Zahvaljujući prikrivenim istražiteljima razbijene su mnoge kriminalne organizacije u regionu i BiH. Borba protiv narko kartela i pranja novca je globalni problem i nedopustivo je da ima protivnike u najvišim institucijama vlasti. Konakovićevo obrušavanje na MUP Srbije i ministra Ivicu Dačića, nažalost, svjesno ili nesvjesno, pomoć je organizovanom kriminalu - poručio je ministar Nešić.

Nešić podsjeća da BiH ima identične sporazume o policijskoj saradnji sa skoro svim zemljama u regionu.

- Zahvaljujući takvom sporazumu sa Slovenijom, prikriveni istražitelji MUP-a Republike Srpske pomogli su razbijanju ozbiljne narko grupe, zbog čega su nagrađeni od državnog vrha Slovenije. Laž je da prikriveni istražitelji iz Srbije mogu doći bilo kome na vrata u BiH i privesti ga. Njihova uloga je da učestvuju u posebnim istražnim radnjama i dokumentovanju krivičnih djela, u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH i po nalogu pravosudnih institucija BiH - objašnjava Nešić.

Sramota je i za Konakovića i za BiH, dodaje on, da drži slovo Dačiću zbog lica koja su na teritoriji Srbije, a za kojima je raspisana potjernica.

- Konaković svjesno obmanjuje javnost, jer jako dobro zna da ni BiH ni Srbija ne mogu isporučiti svoje državljane. Postoje i desetine lica u BiH koje potražuju Srbija i druge države i naravno da ne mogu biti isporučena jer su državljani BiH. Nikom od stranih državnika nije palo na pamet da nam zbog toga drže lekcije jer znaju da Ustav BiH i zakoni BiH ne dozvoljavaju da isporučimo svoje državljane. To isto važi i u slučaju Srbije i to Konaković zna, ali mu je zgodno da vara svoje birače - navodi Nešić.

Pokušaji opstrukcije policijske saradnje ne donose korist građanima, nego isključivo kriminalnim organizacijama.

- Mi treba da štitimo našu djecu, a ne kriminalne organizacije koje se bave narkoticima i pranjem novca. Dok sam ja ministar, štitićemo našu djecu - poručio je Nešić.