latinica  ћирилица
29/07/2024 |  16:16 ⇒ 17:17 | Autor: RTRS

Subvencije za izgradnju prve nekretnine - prećutkuje li Stanivuković pravno-imovinska pitanja? (VIDEO)

Iako zakon još nije uredio oblast subvencionisanja dodjele zemljišta za izgradnju prve nekretnine za mlade bračne parove, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković poziva odbornike da se pojedinačno izjasne da li su za ili protiv ovakve inicijative. Predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković, rekao je, da je lako reći "mi poklanjamo zemljište" ali postoji mnogo pravno-imovinskih pitanja koja je potrebno riješiti, a koje gradonačelnik očigledno prećutkuje. Danas se saopštenjem gradonačelniku Banjaluke obratio i SDS.
Gradska uprava - Foto: RTRS
Gradska upravaFoto: RTRS

To što mladi bračni parovi nemaju subvencije za dodjelu zemljišta za izgradnju prve nekretnine, gradonačelnik Draško Stanivuković vidi kroz politički obračun. Za to je potrebno kaže 16 glasova u Skupštini grada.

- Јa to ne mogu da uradim, ne zbog sebe ili mojih saradnika, jer smo mi sve uradili, ne možemo zbog samo jedne glupe stvari, a to je što u ovom gradu, u Skupštini, nema 16 ljudi koji je spremno u ovom trenutku dići ruku za to - rekao je Stanivuković.

Ali stvari i nisu tako jednostavne kako ih predstavlja gradonačelnik Stanivuković. Јer postoje procedure i zakoni koje je nužno ispoštovati da bi ova odluka zaživjela u praksi. To što gradonačelnik navodi je čisti populizam, kaže predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković. U Pravobranilaštvu Republike Srpske kažu da se, po tom pitanju, nadležne gradske službe nisu obraćale.

Pitanje za Stanivukovića danas su imali i iz SDS-a. I to zbog smjene, njihovog kadra, Željka Raljića sa mjesta izvršnog direktora banjalučkog Vodovoda. Raljić je navodno smijenjen zbog podrške SDS-a kandidaturi Јelene Trivić za gradonačelnika.

- Obračun sa kadrovima Srpske demokratske stranke u Banjaluci postala je praksa gradskih vlasti. Poručujemo da to nije put kojim aktuelna vlast u Banjaluci treba da ide - istakli su.

Smjenu Raljića, Stanivuković pravda time što, za 15 dana koliko je trajala velika suša u gradu i okolnim selima, Raljić nije izašao na teren da razgovara sa građanima. A da li je direktor Vodovoda, PDP-ov Aleksandar Zolak obilazio mještane koji danima nisu imali vodu?

No, kamere Zolaka na terenu nisu zabilježile. Јer je slikanje izgleda rezervisano najviše za gradonačelnika.