latinica  ћирилица
29/07/2024 |  16:29 | Autor: SRNA

Si: Nadamo se konstruktivnoj ulozi Rima u odnosima Pekinga i Brisela

Peking se nada da će Italija igrati konstruktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje Kine i EU, izjavio je kineski predsjednik Si Đinping.
Meloni i Đinping (foto: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI/ PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Meloni i Đinping (foto: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI/ PALAZZO CHIGI PRESS OFFICE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

- Nadamo se da će Italija razumjeti i podržati koncept razvoja Kine i da će igrati konstruktivnu ulogu u promovisanju dijaloga i saradnje Kine i EU, kao i u omogućavanju pozitivnog i održivog razvoja odnosa Pekinga i Brisela - rekao je Si tokom sastanka sa italijanskim premijerom Đorđom Meloni u Pekingu.

On je istakao da je obostrano koristan razvoj u vrijeme ekonomske globalizacije dostižan samo uz poštovanje otvorene saradnje u globalnoj proizvodnji i lancima isporuke.

Si je naveo da je duh Puta svile, koji je zasnovan na mirnoj saradnji i obostranoj koristi, zajedničko blago Kine i Italije.

- Kina i Italija treba da se pridržavaju duha Puta svile i da ga razvijaju, da uzmu u obzir i unapređuju odnose sa istorijske, strateške i dugoročne tačke gledišta, kao i da omoguće stabilnost i dugoročni razvoj kinesko-italijanskih odnosa - dodao je Si.

Melonijeva je naglasila da je Kina "važan posrednik" u podržavanju međunarodnog reda i borbi protiv rastućih tenzija.

Prema njenim riječima, Italija i Kina treba zajedno da osmisle načine da obezbijede mir na globalnom nivou i da imaju zajednički "sistem pravila" za stabilnu saradnju.

Melonijeva je u zvaničnoj posjeti Kini od 27. do 31. jula.