latinica  ћирилица
29/07/2024 |  17:39 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Trebinje: Počeo festival mediteranskog i evropskog filma (VIDEO)

U Trebinju je dodjelom "Zlatnog platana", nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskoj kinematografiji, glumcima Nives Ivanković i Ljubomiru Bandoviću, počeo 12. Festival mediteranskog i evropskog filma. U narednih šest dana biće prikazano 30 filmova iz 15 zemalja i to u kategorijama: mediteranski, evropski, novi srpski, dječiji film i Hercegovina na filmu.
Trebinje festival - Foto: RTRS
Trebinje festivalFoto: RTRS

Trebinjska porodica velikih glumaca bogatija je za još dva velikana. Priznanje za izuzetan glumački rad, ove godine, otišlo je u ruke Nives Ivanković i Ljubomira Bandovića. Dočekani ovacijama, glumci su se zahvalili i poručili da im je čast ući među "visoko društvo".

- Јa sam ovu informaciju dobila sa strahopoštovanjem sa jednom vrstom poniznošću, jer velika je stvar kada čovjek sa velikanima kao što su Milena Dravić, Nebojša Glogovac, sve glumačke veličine i da budete dio toga to je fascinantno i obavezujuće - istakla je Nives Ivanković, dobitnica "Zlatnog platana".

Slično je razmišljao i Ljubomir Bandović.

- "Zlatni platan" kada pogledate sva imena koja su ga do sada dobila, to je zapravo san koji niste smjeli da sanjate, a ostvario vam se. Mislim da ovo tek treba da zaslužim i nadam se da neću iznevjeriti svoju publiku i sada već mogu da kažem svoj grad - poručio je Bandović.

Kvalitetnim ostvarenjima, zvučnim imenima iz svijeta kritike i režije iz evropskih mediteranskih zemalja, organizatori su se potrudili da 12. izdanje festivala učine što boljim.

- I ovoga puta trudimo se gdje nema kompromisa, a to je kvalitet, kada kažem kvalitet mislim na filmove koji se prikazuju. I ovoga puta koketiramo sa aktuelnim temama - rekao je Peđa Milojević, umjetnički diretkor Festivala evropskog i mediteranskog filma.

U pratećem programu festivala biće upriličene izložbe, promocije i drugi sadržaji. Pod sloganom "Osunčani filmom", festival je otvorila diva srpskog glumišta Tanja Bošković, a u publici su bili i glumci Trebinjac Јovan Јovanović, Andrej Šepetkovski, koji je ovoga puta bio u ulozi reditelja i Alisa Radaković.

- Sve ste čuli, meni preostaje samo da kažem živjeli, neka vam bude sa srećom i što duže osunčano - naglasila je glumica Tanja Bošković.