latinica  ћирилица
29/07/2024 |  18:14 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Konaković ponovo diže tenzije; Dačić odgovara: Koliko hiljada mudžahedina krvavih ruku krijete dajući im državljanstva? (VIDEO)

Ministar inostranih poslova Elmedin Konaković ne prestaje sa udarima na Srbiju. Nakon što je najavio pokretanje procedure za poništavanje Sporazuma o saradnji sa policijom Srbije, danas je uputio otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Srbije. I u njemu optužio zvanični Beograd za skrivanje, kako kaže Konaković, desetine ratnih zločinaca.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Prvi čovjek srbijanske policije Ivica Dačić poručuje Konakoviću da pogleda u svoje dvorište i prebroji koliko pripadnika mudžahedinskih pokreta se nalazi u BiH. Pismo upućeno Konakoviću kao i pokušaj poništavanja sporazuma o saradnji policija, osudili su i predstavnici Republike Srpske.

Elmedin Konaković nastavlja da ruši ionako poljuljane odnose političkog Sarajeva i zvaničnog Beograda. Bošnjački političari doveli su saradnju sa Srbijom do možda nikad goreg stanja. Nakon što je ministar inostranih poslova kritikovao i zatražio poništenje sporazuma o saradnji policija Srpske i federalnih kantona sa policijom Srbije, Konaković je poslao pismo ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću, i u njemu iznio niz uvreda na račun pojedinaca, koje je okarakterisao kao ratne zločince.

- O Sporazumu između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Srbije o policijskoj saradnji, o tome kako je normalno da policijske strukture sarađuju širom regije, Vi, ministre Dačiću, ne možete govoriti sve dok vaše policijske strukture zajedno sa pravosudnim u Srbiji kriju desetine ratnih zločinaca koje naša zemlja traži, a za kojim su raspisane i potjernice Interpola - rekao je Konaković.

Među te, kako kaže "ratne zločince", Konaković je svrstao i dvije studentice sarajevskog univerziteta, koje su nakon verbalnog linča i medijske hajke zbog iznošenja stavova na društvenim mrežama, bile primorane da, iz bezbjednosnih razloga, školovanje nastave u Beogradu. Zaboravio je izgleda Konaković i da je Srbija zbog evropskog puta, mira i suživota u regionu isporučila sve tražene srpske generale i oficire Haškom tribunalu.

- Želim samo da pitam i Konakovića i sve ostale, koliko hiljada mudžahedina krvavih ruku krijete dajući im državljanstva poslije rata u BiH? U koliko su terorističkih napada u svijetu učestvovali ljudi sa vašim pasošem, a u koliko sa srpskim? - naveo je Dačić.

U susret lokalnim izborima retorika Konakovića može donijeti određene poene kod bošnjačkog biračkog tijela. Međutim zapaljive poruke, čak i u predizborne svrhe, nikako nisu dobre. Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović poručuje da se sve u bošnjačkoj političkoj sferi svodi na svađu sa komšijama, te da sve vatre koje se raspaljuju u regiji dolaze od bošnjačke politike. Potpuno je nebitno ko je od njih na vlasti, kaže Cvijanovićeva.

- Kad kamenuje državnike, kao što su to učinili predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a i ne potrude se da pravdi privedu počinioce, onda definitivno BiH nema bilo kome šta da prigovara. Bošnjački političari su svoje institucije davno obezvrijedili, pa time i državu koja nije samo njihova, što oni nikako ne žele da prihvate, a što je činjenica i realnost - istakla je Cvijanović.

A sporazum koji Konaković želi da poništi, za saradnju policija Srpske i Srbije nije ni potreban, pojašnjava ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan. Kaže da MUP Republike Srpske međunarodnu saradnju sa Srbijom ostvaruje na osnovu Ustava i Zakona o policiji i unutrašnjih poslova Republike Srpske, a ne na osnovu Sporazuma o policijskoj saradnji BiH sa Srbijom.

- Apsurdno je da čovjek koji obavlja dužnost ministra inostranih poslova u Savjetu ministara i čija je osnovna funkcija da gradi mostove saradnje i razvija prijateljske odnose, pokušava da ruši postojeće i urušava sistem bezbjednosti - smatra Karan.

Rušenjem policijske saradnje, svjesno ili nesvjesno, Konaković pomaže regionalnim kriminalnim grupama, smatra ministar bezbjednosti Nenad Nešić. Nebojša Radmanović poručio je da Konaković djelima potvrđuje ko je zapravo protiv dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regionu.

- Borba protiv narko kartela i pranja novca je globalni problem i nedopustivo je da ima protivnike u najvišim institucijama vlasti. Konakovićevo obrušavanje na MUP Srbije i ministra Ivicu Dačića, nažalost, svjesno ili nesvjesno, pomoć je organizovanom kriminalu - rekal je Nešić.

- On sam ničim izazvan će tražiti da se sporazum sa jednom od zemalja sa kojim je potpisan, poništi. To dokazuje da iz Sarajeva lažno optužuju razne lidere i u BiH i u Srbiji da oni remete odnose. On je sada potvrdio ko je protiv dobrosudsjedskih odnosa, protiv mira i stabilnosti - naveo je predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH Nebojša Radmanović.

I lider opozicionog PDP-a Branislav Borenović poručio je da se bošnjački lideri takmiče ko će više pokvariti odnose sa Srbijom, ne prihvatajući činjenicu da je budućnost u regionalnoj saradnji, a ne u devedesetim godinama prošlog vijeka, iz kojih nikako da izađu.