latinica  ћирилица
29/07/2024 |  18:17 ⇒ 20:57 | Autor: RTRS

Posljedice ekonomske krize u EU - uvoz u Srpsku povećan, izvoz smanjen (VIDEO)

Uvoz povećan, izvoz smanjen. Manja tražnja iz inostranstva, posebno Evropske unije, ali i snižene cijene određenih proizvoda razlog je slabijeg spoljnotrgovinskog bilansa Republike Srpske u odnosu na lani.
Drvna industrija - Foto: RTRS
Drvna industrijaFoto: RTRS

Posljedica toga je i nezavidan rezultat industrijske proizvodnje.

Da li i na koji način možemo nadoknaditi zaostatak do kraja ove godine?

Izvoz manji za 8,6 odsto, uvoz u plusu skoro 4 procenta. Ispod crte, koju su nakon šest mjeseci podvukli u Zavodu za statistiku, slabiji rezultat spoljnotrgovinske razmjene u odnosu na lani. Više je razloga zašto je to tako. Ipak, u prijedorskom preduzeću koje se bavi drvopreradom nisu nezadovoljni ostvarenim poslovanjem. Bilo je zastoja u izvozu, ali taj problem je prevaziđen. Ovo je njihova statistika.

- Prošle godine tri četiri mjeseca su zaista bila dobra. Onda je došlo dfo određenog zastoja.Nakon toga u septembru oktobru ponovo je krenulo - rekao je direktor proizvodnje preduzeća "Mastervud" Boban Јakšić.

Kada bi se upustili u dublje analize, možda bi mogli da zaključimo da je početak godine, lani bio sa iznadprosječnim rezultatima, što je u 2024. godini bilo teško stići. Kako god, svi su saglasni da kriza tražnje u Evropskoj uniji još traje. Najviše izvozimo električnu energiju.

- Pao je izvoz električne energije i vrijednosno i količinski - rekao je direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske Darko Milunović.

- Mi kad smo radili neke analize vidimo da je cijena električne energije bila 500 evra po megavatu,a danas je to duplo manje - dodao je ekonomista Bojan Lučić.

U Privrednoj komori kažu da se ne mogu sa tražnjom iz inostranstva u potpunosti, za sada pohvaliti ni drugi sektori. Oko 86 odsto preduzeća koja izvoze su iz prerađivačke industrije.

Naša tražnja za uvoznim proizvodima nije pala, pa zato imamo lošiji spoljnotrgovinski bilans nego ranije. Šta možemo učiniti da poravimo rezultat? Po ocjeni privrednika i ekonomista kratkoročno ništa mnogo. Smatraju subvencije i ulaganje u nove tehnologije je jedno od rješenja.

Ako je za utjehu, ima i pozitivnih statističkih podataka u vezi sa izvozom.

- U junu 2024. za razliku od juna 2023. je veći za sedam odsto - dodao je Milunović.

U prvih pola godine iz Republike Srpske najviše smo izvozili u Hrvatsku i Srbiju, uvozili iz Srbije i Italije. Pokrivenost uvoza izvozom je oko 69 odsto.