latinica  ћирилица
29/07/2024 |  18:39 | Autor: SRNA

EULEKS: Policijska jedinica sprovodi mobilne izviđačke patrole sedam dana u nedjelji

EULEKS nastavlja da u skladu sa svojim mandatom pažljivo prati bezbjednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i formirana je da policijska jedinica misije koja sprovodi mobilne izviđačke patrole 24 časa, sedam dana u nedjelji.
Kosovska Mitrovica (Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs) -
Kosovska Mitrovica (Foto: TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM/bs)

Iz EULEKS-a su pojasnili da pažljivo prati situaciju uključujući dobrobit svih zajednica u Pokrajini, te da je policijska jedinica forirana da bi se "stekla svijest o situaciji".

Na pitanje da li namjeravju pojačati snage u srpskim sredinama na sjeveru Kosova i Metohije poslije sve češćih zastrašivanja i prijetnji kojima su Srbi izloženi, što su tražili predstavnici Srba, iz EULEKS-a su odgovorili da se angažuju na izričit zahtjev prvog bezbjednosnog odgovora, odnosno takozvane kosovske policije.

Sve to, pojašnjavaju, čine u koordinaciji sa takozvanom kosovskom policijom i KFOR-om.

- Bezbjednost svih zajednica na Kosovu ostaje naš prvi prioritet. Kao Misija, s jedne strane, mi smo na oprezu i spremni smo da podržimo bezbednost Kosova i lokalnog stanovništva, a sa druge strane, posvećeni smo podršci prištinskim vlastima, uključujući tv. kosovsku policiju - naveo je Euleks u odgovoru Tanjugu.

Srbi na Kosovu Metohiji sve više su izloženi napadima kosovskih Albanaca, a posljednji slučaj je ispisivanje grafita "UČK" i imena ubice i teroriste Fatona Hajrizija koji je hladnokrvno ubio srpskog policajca Nikolu Krsmanovića na kući porodice Đurković, u selu Gojbulja kod Vučitrna.

Od početka ove godine godine, zaključno sa 28. julom desila su se 72 etnički motivisana incidenta na Kosovu i Metohiji prema Srbima, a 457 ih je bilo od 2021. do ove godine