latinica  ћирилица
29/07/2024 |  18:40 ⇒ 18:40 | Autor: SRNA

Skupština Srbije: Završena objedinjena rasprava, nastavak o amandmanima sutra

Skupština Srbije završila je objedinjenu raspravu o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i još 59 tačaka dnevnog reda, a sutra se nastavlja rasprava o amandanima.
Skupština Srbije (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Skupština Srbije (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Nastavak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

Tokom današnje rasprave, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Aleksandar Martinović izjavio je da u Deklaraciji, koju je usvojio Svesrpski sabor, nema nikakvog poziva na mržnju, na stvaranje velike Srbije, ni na etničko čišćenje, ničega što bi predstavljalo prijetnju drugim narodima i državama.

Martinović je istakao da Deklaracija poziva na mir, stabilnost, predstavlja ispruženu ruku Srbije i srpskog naroda državama nastalim na prostoru bivše Јugoslavije i narodima koji su na ovom prostoru nekada zajedno živjeli sa Srbima.

Poslanici prozapadne opozicije najavili su da neće glasati za ovu deklaraciju, smatrajući je da je to samo "pamflet".

Opozicija se uglavnom bavila pitanjima i primjedbama vezanim za životnu sredinu, eksploataciju litijuma i "Rio tintu", optužujući vlast da želi da zagadi životnu sredinu i da se podredi zapadnim državama.

Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je na sjednici u utorak, 23. jula, da je Deklaracija temelj nacionalne politike, dodajući da su u njenu izradu bili uključeni svi ključni činioci.

Skupština Srbije raspravlja i o izboru guvernera Narodne banke Srbije za kojeg je predložena dosadašnji guverner Јorgovanka Tabaković, o izboru predsjednika Fiskalnog saveta Srbije, kao i o nekoliko sporazuma o zaduživanju.

Ostalih 59 tačaka se odnose na saobraćajnice, na saradnju sa zemljama koje su, kada je bilo najpotrebnije, stale uz Srbiju, zatim napredovanje Srbije u evrointegracijama, ali i zaštita životne sredine, na zajmove, plaćanje TV pretplate, kao na jačanje institucija.