latinica  ћирилица
29/07/2024 |  18:41 | Autor: SRNA

Saradnja Vojske Srbije i SPC na izuzetnom nivou

Saradnja Vojske Srbije i Srpske pravoslavne crkve je na izuzetnom nivou i treba da bude nastavljena u istom duhu, ocijenjeno je na sastanku načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića sa vikarnim episkopom lipljanskim Dositejem, koji je nadležan vojnim sveštenicima.
Mojsilović sa predstavnicima SPC - Foto: SRNA
Mojsilović sa predstavnicima SPCFoto: SRNA

Na sastanku je razgovarano o funkcionisanju vjerske službe u Vojsci Srbije, radu vojnih sveštenika i njihovih pomoćnika, te planovima za predstojeće obilježavanje krsne slave Vojske Srbije, Svetog despota Stefana Visokog, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

General Mojsilović je istakao da je Vojska Srbije vojska svih građana, da poštuje različitosti i stvara uslove za ispunjenje vjerskih potreba svojih pripadnika.

On je ukazao da se, osim u ostvarivanju Ustavom zagarantovanog prava na slobodu vjeroispovesti, značaj vjerske službe ogleda i u jačanju moralne snage i istrajnosti starješina, civilnih lica i vojnika i samim tim ukupnih sposobnosti i gotovosti Vojske Srbije.

Vjerska služba je organizovana radi ostvarivanja slobode vjeroispovesti pripadnika Vojske Srbije, jačanja duhovnih i moralnih vrijednosti i negovanja vojničkih vrlina i patriotizma.

Iz Ministarstva su naveli da pripadnici Vojske Srbije učestvuju u djelatnostima službe po sopstvenoj volji i ubjeđenju, uz uvažavanje obaveza koje proističu iz vojne službe.