latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:02 ⇒ 19:37 | Autor: sputniknews.com

Sukob na relaciji Brisel-Budimpešta: Mađarska odbacila ideju da se Savjet EU održi u Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski predložio je održavanje sastanka Savjeta za spoljne poslove EU u Ukrajini, ali je Mađarska odbila, rekao je ministar u intervjuu za Višegrad insajt.
Evropska unija, Brisel - Foto: RTRS
Evropska unija, BriselFoto: RTRS

- Razgovaralo se o tome gdje bi trebalo da se održi jedan od sastanaka Savjeta za spoljne poslove tokom mađarskog predsjedavanja: u Budimpešti ili u Briselu. Predložio sam kao kompromis da se održi u Ukrajini – ili u Lavovu, ili čak u (gradu u Zakarpatskoj oblasti) Mukačevu, što je u početku sa entuzijazmom dočekao mađarski ministar spoljnih poslova (Peter Sijarto). I da podsjetim da je presedan već napravljen prije dvije godine, kada je ovaj Savjet održan u Kijevu. Međutim, tokom našeg sastanka izgledalo je da je mađarski ministar dobio drugačija uputstva iz prestonice i na kraju je bio primoran da stavi veto na prijedlog - rekao je Sikorski.

U kontekstu posjete mađarskog premijera Viktora Orbana Ukrajini, Rusiji i Kini početkom jula u okviru "mirovne misije", poljski ministar je istakao da stav Budimpešte na posljednjem Savjetu za spoljne poslove nije dobio podršku, iako je "pi-ar reputacija mađarskog premijera porasla".

Zemlja "izgleda izolovana" u trenutku kada traži pomoć u rješavanju pitanja snabdijevanja naftom zbog prekida tranzita Ukrajine (odnosi se samo na proizvode Lukoila).

- Oni ne dobijaju tu solidarnost jer je teško steći prijatelje ako neko odiše sebičnošću - naglasio je Sikorski.

Sijarto je nedavno optužio poljske vlasti za licemjerje jer je Poljska, koja osuđuje uvoz sirove nafte iz Rusije u Mađarsku, i sama na listi klijenata "jedne od najvećih ruskih naftnih kompanija".