latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:10 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Udar na džepove stanovnika Istočne Ilidže: Da li je opravdan iznos poreza na nepokretnosti? (VIDEO)

Znatan broj građana Istočne Ilidže i te kako je neugodno iznenađen ove godine računima za porez na nepokretnosti. U ovoj lokalnoj zajednici poreska stopa za oporezivanje nepokretnosti i dalje je na zakonskom maksimumu od 0,20 odsto, a povećana je i procijenjena vrijednost nekretnina.
Istočna Ilidža - Foto: RTRS
Istočna IlidžaFoto: RTRS

Rajko Mićić iz naselja Vojkovići samo je jedan od stanovnika Istočne Ilidže koji je i te kako neprijatno iznenađen ovogodišnjim računom za porez na nepokretnosti.

- Ne samo ja, svi ovdje moji rođaci, komšije i građani, ova godina je posebna priča što se tiče visine poreza, naša opština, opštinski organi su donijeli maksimalni porez, znači porez 0,20 odsto, a plus ovu godinu.  To se nekako moglo i trpiti, međutim ovu godinu su povećali i vrijednost nekretnina. Prošlu godinu sam imao 80, sad imam 140 - kaže Mićić.

Visinu stope poreza na nepokretnosti utvrđuju lokalne skupštine. Procjenu tržišne vrijednosti nekretnina, odnosno osnovicu za obračun poreza utvrđuje Poreska uprava Republike Srpske na osnovu odluka skupština opština i gradova o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na svojoj teritoriji. Iz opštine Istočna Ilidža nam je odgovoreno da je u prošloj godini izvršeno prometovanje zemljišta od fizičkih lica tako da je u prvoj zoni cijena iznosila od 300 do 400 maraka po metru kvadratnom, a u šestoj 30 maraka.

- Procjena vrijednosti nekretnina vrši se u skladu sa prometovanom cijenom stanova i zemljišta za prethodnu godinu i usvaja se na Skupštini opštine Istočna Ilidža i nekoliko puta je niža od prometovanih vrijednosti na tržištu - naglasili su u opštini Istočna Ilidža.

I dok opštinska uprava ima svoju matematiku, a prihodi po ovom osnovu slijevaju se u njenu kasu, Rajko samo zna da na imanju u petoj zoni, na kojem je njegova porodica već 250 godina, plaća sve veći porez. Smatra i da je stopa od 0,20 odsto drastična.

Stopa poreza na nepokretnosti u Istočnoj Ilidži na zakonskom maksimumu od 0,20 odsto najveća je u Gradu Istočno Sarajevo, čak i do četiri puta veća u odnosu na ostale gradske opštine.

Prvi veliki udar za građane bio u 2021. godini kada je stopa iz 2020. od 0,06 odsto povećana na maksimalnih 0,20 odsto.

- U međuvremenu, u prethodne četiri godine dolazi do konstantne povećanja procijenjene vrijednosti nekretnina, prije svega zemljišta i stambenih jedinica tako da se porez ukupno na opštini Istočna Ilidža u prethodne četiri godine povećaočetiri do pet puta - istakao je Marko Šilj, odbornik SNSD-a u SO Istočna Ilidža.

Do sada nije bilo sluha skupštinske većine za amandmane da se stopa smanji i bude u rangu ostalih gradskih opština Istočnog Sarajeva. Za sada samo stižu pritužbe građana.