latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:19 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Nesreće na Manjači i Bileći upalile alarm - oprezno sa kupanjem u rijekama i jezerima (VIDEO)

Dva utapanja na jezerima u Srpskoj u jednom danu. Iz Bilećkog i jezera Manjača kod Banjaluke danas su izvučena tijela mladića od 25 i 26 godina za kojima se tragalo od juče. Uzroke nesreća otkriće istraga.
Ronilac - Foto: RTRS
RonilacFoto: RTRS

Pripadnici Ronilačkog tima i Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske u jezeru Manjača pronašli su tijelo 25-ogodišnjeg mladića za kojim se tragalo od juče popodne. Istovjetna potraga Civilne zaštite i Spasilačke službe "Volf" na Bilećkom jezeru. I nažalost istovjetan rezultat.

- Voda je sama po sebi lijepa i zavara svakog kupača. Svi mi mislimo da smo vrhunski plivači dok ne osjetimo neku tegobu - kaže Nenad Ikonić, načelnik Spasilačke službe "Volf" iz Foče.

Ovim poslom se bave već 17 godina, i kaže, uzroci utapanja ulavnom su isti.

- To je nepripremljenost plivača, brzi ulazak u vodu. Slabi plivači ulaze u jake matice, dolazak na kupališta koja su vama nepoznata. Mora se obilježiti, mora se znati koje je to mjesto bezbjedno na jednom jezeru - dodao je Ikonić.

Kupalište na Manjači je uređeno, ali na dobrom dijelu se kupa na vlastitu odgovornost. Dio plaže pokriven je nadzorom spasilačke službe i od središta jezera odvojen signalnim plutačama. Ovdje se ljeti dnevno kupa i više od 1.000 ljudi, ali jučerašnju nesreću niko nije primjetio dok nije bilo kasno.

- Zbog nesreće u kojoj se ovdje juče utopio 26-ogodišnji mladić, jezero Manjača danas je zatvoreno za posjetioce. Tako će, kažu, ostati bar još dva dana.

Ljekari savjetuju – u vodu, koja je ipak znatno hladnija od vazduha, ne treba ulaziti naprečac.

- Zbog visokih temperatura krvni sudovi su prošireni, tijelo pokušava da se oslobodi od visokih temperatura znojenjem, širenjem krvnih sudova, a ako naglo uđete u hladnu vodu, naglo dolazi do šoka za organizam, do naglog stezanja krvnih sudova i pri takvim situacijama može doći do mnogih neželjenih ishoda - istakla je Bojana Paleksić Dokić, načelnica Službe porodične medicine DZ Bijeljina.

O oba slučaja utapanja obavješteni su dežurni okružni tužioci.