latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:31 ⇒ 19:31 | Autor: RTS

Kovid na Olimpijskim igrama - svjetski rekorder pozitivan poslije osvajanja srebra

Britanski plivač Adam Piti, osvajač srebra u Parizu i svjetski rekorder na 100 metara prsno, pozitivan je na kovid-19, što je utvrđeno dan nakon finala.
Adam Piti (foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON) -
Adam Piti (foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON)

Piti je u nedjelju propustio treću uzastopnu zlatnu medalju za 0,02 sekunde, a nakon toga je rekao da mu "nije dobar osjećaj u grlu".

Tim Velike Britanije navodi da se stanje 29-godišnjaka pogoršalo preko noći i da je sada pozitivan na korona virus.

Za razliku od posljednjih Igara u Tokiju, u Parizu ne postoje strogi protokoli oko bolesti koji bi ga mogli sprečiti da se takmiči.

Organizatori ga smatraju opštom bolešću, iako Team Velike Britanije ima jasne protokole uključujući higijenu ruku i zadržavanje prostora od drugih takmičara.

Očekivalo se da Piti bude dio britanskih štafeta kasnije na Olimpijskim igrama, sa mogućim povratkom u akciju već u petak. U reprezentativnom taboru kažu kako se "nadaju da će se vratiti u takmičenje".

- Kao i u svakom slučaju bolesti, situacija se vodi na odgovarajući način, uz sve uobičajene mjere predostrožnosti kako bi šira delegacija ostala zdrava - dodaje se u saopštenju.

Piti je mogao da se takmiči u muškoj i miješovitoj štafeti 4h100 metara i bio je dio tima koji je osvojio zlato u miješovitoj disciplini u Tokiju.

Svjetski rekorder na 100 metara prsno je namjeravao da odbrani zlato iz Tokija, ali je senzacionalni Italijan Nikolo Martinegi bio brži za 0,02 sekunde.

Englez nije prvi učesnik u vodenim sportovima na ovim Igrama koji je bio pozitivan na koronu. Pet članova australijskog vaterpolo tima, koji se održava na drugom lokaciji, oboljelo je od bolesti nekoliko dana prije Igara.