latinica  ћирилица
29/07/2024 |  19:45 ⇒ 22:48 | Autor: RTRS

U Bratuncu prikazan film "Svjedok" (FOTO/VIDEO)

U produkciji Radio televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženjnja nestalih, večeras je u Bratuncu prikazan film "Svjedok" režisera Denisa Bojića. Film, koji govori o ratnom putu doktora Zorana Stankovića, sniman je i u opštini Bratunac.
Bratunac, promocija filma "Svjedok" - Foto: RTRS
Bratunac, promocija filma "Svjedok"Foto: RTRS

Kao učesnik u snimanju filma u kome je jednim djelom obrađena i tragična priča njegove porodice, Brano Vučetić kaže da je ponosan što Republika Srpska konačno ima jedan ovakav istorijski dokument.

- Ovo je veliki istorijski dokument kjoi će ostati i poslije nas koji smo učesnici - rekao je Vučetić.

Nemjerljiv je doprinos u ratu doktora Zorana Stankovića, kaže Lazar Prodanović načelnik opštine Bratunac koji je kao ratni hirurg, kako kaže, upoznat o tome kakva je bila odgovornost ljekarskog poziva u ratnim uslovima.

Bratunac, promocija filma "Svjedok" (Foto: RTRS)

Prema riječima, režisera Denisa Bojića film predstavlja svojevrsnu kolektivnu ispovijest srpskog naroda o njegovom stradanju.

- Želimo da odamo počast našim žrtvama, ali i radu doktora Stankovića ali istovremeno da ostavimo zalog našoj djeci kao jedan testament što film "Svjedok" zaista i jeste - naveo je Bojić.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 žrtava, prof. dr Zoran Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način, svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda, rečeno je tokom predstavljanja ovog filma bratunačkoj publici.