latinica  ћирилица
29/07/2024 |  20:57 ⇒ 22:34 | Autor: RTRS

Srpske odbojkašice na set od maksimalne pobjede

Odbojkašice Srbije igraju meč prvog kola grupe A Olimpijskim igara protiv domaće selekcije Francuske.
Odbojkašice Srbije (Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS) -
Odbojkašice Srbije (Foto: EPA/OLIVIER MATTHYS)

SRBIЈA - FRANCUSKA 2:0 (25:17, 25: 25:17)

I drugi set bio je poprilično ubjedljiv. Francuskinje su imale početnu prednost, bilo je 9:7 za domaćina, ali onda je uslijedila serije Maje Ognjenović na servisu i šest uzastopnih poena, vrlo brzo je bilo 16:10, za seriju 11:1. Dva seta su iza nas, do maksimalnog trijumfa nedostaje još jedan set.

Prvi set pripao je srpskim odbojkašicama. Od starta su vodile, iako su uporne Francuskinje stalno bile za vratom. Sjajna je bila očekivano Tijana Bošković, za čije napade nije bilo lijeka, ali i blok koji je funkcionisao bez greške.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Domaći debitanti
Da se piše knjiga o istorijatu francuske ženske selekcije na Olimpijskim igrama, bilo bi to najkraće štivo svjetske književnosti.

      View this post on Instagram

A post shared by Odbojkaški savez Srbije (@ossrb)

Tek sad Francuskinje imaju priliku da iskuse duh Olimpijskih igara zahvaljujući tome što su domaćini. Inače, pitanje je da li bi se uopšte kvalifikovale. Nemaju nijednu medalju sa velikih takmičenja.

Srbija suverena u međusobnim duelima

Srbija ne zna za poraz protiv Francuske. Apsolutni je favorit sa devet pobjeda (četiri na evropskim prvenstvima). Јedini poraz doživjele su u Svjetskoj ligi, kad su nastupale sa podmlađenim sastavom.

Već na prvom učešću u Pekingu 2008, odbojkašice su se domogle četvrtfinala. U Londonu su ispale u grupi, zauzevši 12. mesto u ukupnom plasmanu. Rio 2016. je "odskočna daska" nove generacije sa tek 19-godišnjom Tijanom Bošković u ekipi. Prelomni duel bio je u polufinalu protiv Amerikanki i trijumf poslije velike drame sa 3:2. Kineskinje su bile neumoljive u finalu sa 3:1.

Kontinuitet olimpijskih medalja nastavljen je u Tokiju, gde su nastupile kao svetske i dvostruke uzastopne evropske prvakinje, kroz bornzu. SAD su nam se revanširale sa 3:0, a u susretu za treće mesto je lako savladana Јužna Koreja.