latinica  ћирилица
29/07/2024 |  20:57 ⇒ 21:02 | Autor: TANЈUG

Kostim princeze Leje iz "Ratova zvijezda" prodat na aukciji za 175.000 dolara

Zlatni bikini bodi koji je nosila glumica Keri Fišer kao princeza Leja dok je snimala "Povratak DŽedaja" u franšizi "Ratovi zvijezda" iz 1983. prodat je za 175.000 dolara.
Kostim princeze Leje (foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT - ilustracija) -
Kostim princeze Leje (foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT - ilustracija)

Kostim, jedan od najupečatljivijih u filmovima iz serijala "Ratovi zvijezda", prodat je u petak na "Heritidž Aukšns" sa sjedištem u Dalasu.

Fišer je nosila ovaj kostim u sceni kada je njen lik Leju zarobio DŽaba Hut u svojoj palati na Tatuinu, prenosi Јuronjuz.

Kostim je dizajnirao Ričard Miler, glavni vajar "Industrial Light & Magic", kompanije za vizuelne efekte koju je osnovao tvorac "Ratova zvijezda" DŽordž Lukas. Sedmodelni ansambl se sastoji od bikini grudnjaka, bikini prekrivača, prstena za kukove, trake za ruku i obične narukvice.

Aukcijska kuća je saopštila da je kostim princeze Leje izazvao "rat među kolekcionarima".

Izvršni potpredsjednik Heritidža DŽo Madalena, rekao je da je kostim koji je prodat na aukciji "Fišer" nosila na snimanju, ali na kraju, u finalnoj verziji filma zamijenjen je udobnijim.

Madalena je podsjetio i da je model borca sa krilom i koji je preuzeo "Zvijezdu smrti" u originalnom filmu "Ratovi zijvezda" prodat za 1,55 miliona dolara (1,43 miliona evra).

- Moć "Ratova zvijezda" se ponovo dokazuje. Ovi filmovi su tako upečatljivi - rekao je Madalena.

Zlatni bikini kostim postao je pomalo kontroverzan tokom vremena, a neki fanovi ga vide kao sredstvo za seksualizaciju za pretežno mušku bazu fanova serijala "Ratovi zvijezda".

U intervjuu za NPR-ov "Fresh Air" u novembru 2016. godine, Fišer je rekla da nošenje kostima nije njen izbor.

- Kada mi je (reditelj DŽordž Lukas) pokazao odjeću, mislila sam da se šali i to me je učinilo veoma nervoznom. Morala sam da sedim veoma uspravno jer nisam smijela da ima linije na bokovima, poput malih nabora. Nikakvi nabori nisu bili dozvoljeni, tako da sam morala da sjedi veoma, veoma ukočeno i pravo - rekla je Fišer za američki javni radio.

Miler, koji je kreirao kostim, rekao je da je koristio meki materijal za izradu kostima kako bi Fišer mogla slobodnije da se kreće.

- Međutim, i dalje joj se to nije dopalo. Ne krivim je. Stavio sam kožu na poleđini da bi se osjećala udobnije - objasnio je on.