latinica  ћирилица
29/07/2024 |  21:42 ⇒ 21:43 | Autor: SRNA

Netanijahu: Hamas sprečava postizanje sporazuma

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da palestinska islamistička grupa Hamas sprečava postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Gazi i da Izrael nije promijenio nijedan od svojih uslova.
Benjamin Netanjahu (foto: arhiva/ EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Benjamin Netanjahu (foto: arhiva/ EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Netanijahu je rekao da se Izrael drži principa prvobitnog prijedloga, koji uključuju obezbjeđivanje oslobađanja maksimalnog broja živih talaca, izraelsku kontrolu graničnog koridora između Gaze i Egipta i sprečavanje vraćanja oružja i palestinskih militanata na sjever Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Hamas je ranije danas optužio izraelskog premijera da sprečava primirje u Gazi time što je dodao nove uslove i zahtjeve u vezi prijedloga o prekidu vatre koji su podržale SAD.

Ovaj islamistički pokret optužio je Netanjahua za udaljavanje od prijedloga koji su prvobitno iznijeli posrednici, a koji se bazirao na "izraelskom dokumentu".

Vašington, koji sponzoriše pregovore, u više navrata je najavio da je sporazum postignut.

Hamas želi da se sporazumom okonča rat u Gazi, dok Netanjahu navodi da će se rat završiti tek onda kada Hamas bude poražen.

Posrednici u pregovorima, Katar i Egipat, uz podršku SAD, više puta su ponovili da vrata za dodatne razgovore ostaju otvorena.