latinica  ћирилица
29/07/2024 |  21:58 ⇒ 21:59 | Autor: TANЈUG

Vulin prisustvuje inauguraciji novog predsjednika Irana

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin doputovao je u Teheran, gdje će sutra prisustvovati inauguraciji novog predsjednika Islamske Republike Iran Masuda Pezeškijana, a u svojstvu specijalog izaslanika predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.
Vulin u Iranu (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs) -
Vulin u Iranu (foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/bs)

Njega je na aerodromu u Teheranu uz crveni tepih i svečani špalir vojske dočekao ministar industrije, trgovine i rudarstva Islamske Republike Iran Reza Fatemi Amin, kao i ambasador Srbije u Iranu Damir Kovačević.

Inauguracija predsjednika Irana zakazana je za 30. jul, a planirano je da Vulin pijre ceremonije obiđe Srpski kutak u Narodnoj biblioteci Irana, da bi se kasnije uputio ka zgradi parlamenta u Teheranu gdje će biti održana inauguracija.

Medijska agencija "Mehrnews" iz Irana piše da se, pored Vulina, očekuje da polaganju zakletve novog predsjednika Irana prisustvuju zvaničnici iz preko 70 zemalja iz čitavog svijeta, dok u Teheranu borave predstavnici Kube, Kolumbije, Mongolije, Malte, Nigera, Libije, Gambije, Sudana, Mjanmara, Ekvadora, Dominikanske Republike i Madagaskara. Očekuje se i prisutvo premijera Pakistana Šehbaza Šarifa, ministra spoljnih poslova Turske Hakana Fidana, kao i specijalnog izaslanika kineskog predsednika Si Đinpinga.

Pezeškijan je 28. juna dobio blagoslov ajatolaha Alija Hamneija, čime je zvanično stupio na funkciju šefa države, a pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora pobijedio Saeda Јalilija. Poslije polaganja zakletve u parlamentu 30. jula, Pezeškijan će predstavniti potpredsjednike i članove administracije.

U svoja prva dva dekreta poslije stupanja na dužnost, Pezeškijan je imenovao Mohameda Rezu Arefa za svog prvog potpredsjednika i Mohsena Hadži-Mirzaija za šefa kabineta.

Prevremeni izbori u Iranu raspisani su pošto je osmi predsjednik Islamske Republike Iran Ebrahim Raisi poginuo u padu helikoptera.