latinica  ћирилица
30/07/2024 |  07:34 ⇒ 09:00 | Autor: RTS

Četvrti dan OI - Arunovićeva i Mikec u borbi za zlato

Četvrtog takmičarskog dana Olimpijskih igara u Parizu srpski strijelci Zorana Arunović i Davor Mikec boriće se za zlato u disciplini deset metara vazdušni pištolj - miks.
Olimpijada (foto:  EPA-EFE/ANDRE PAIN - ilustracija) -
Olimpijada (foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN - ilustracija)

Na borilišta će i srpski plivači i veslači. Vaterpolisti igraju protiv Australije, a odbojkaši regionalni derbi protiv Slovenaca.

Počinje turnir u basketu 3x3, a selekcija Srbije se u prvom kolu sastaje sa reprezentacijom SAD.

Drugi put u istoriji, nakon Tokija 2021, na Olimpijskim igrama će se takmičiti najbolji basketaši svijeta. Turnir počinje danas i trajaće sedam dana - do 5. avgusta.

Već tradicionalno među najboljima na svijetu kada je u pitanju ovaj moderan i uzbudljiv sport, basketaši Srbije, osvajači bronze na Olimpijskim igrama u Tokiju, boriće se za medalju i ove godine.

Srbiju će u Parizu predstavljati Strahinja Stojačić, Dejan Majstorović, Mihailo Vasić i Marko Branković. To je tim koji je dva puta osvajao zlatne medalje na prvenstvima svijeta.

Reprezentacija Srbije takmičenje na olimpijskom turniru započinje danas duelom sa Sjedinjenim Američkim Državama od 22.35.

Ekipe nisu podijeljene u grupe, pa će svaka od ukupno osam reprezentacija odigrati po jednu utakmicu sa svih preostalih sedam učesnika.

Dvije najbolje ekipe nakon preliminarnog dijela takmičenja izboriće direktan plasman u polufinale, dok će se timovi plasirani od trećeg do šestog mjesta boriti za polufinale u plej-in utakmicama. Treći na tabeli će u plej-inu igrati protiv šestog, a četvrti sa petim.

Raspored današnjih utakmica:
Litvanija - Letonija 18.35
Holandija - Kina 19.05
Francuska - Poljska 22.05
SAD - Srbija 22.35

Odbojka: Regionalni derbi u drugom kolu grupe A

Odbojkaška reprezentacija Srbije igra danas od 17.00 časova protiv Slovenije utakmicu drugog grupe A olimpijskog turnira u Parizu.

Srpski odbojkaši u regionalni derbi ulaze sa jednim bodom, osvojenim u duelu sa Francuskom, koja je bila bolja od "orlova" u prvom kolu, ali tek nakon petog seta.

Slovenci, koji su se prvi put u istoriji plasirali na Olimpijske igre, takmičenje u Parizu započeli su pobjedom nad Kanadom (3:1) u prvoj rundi.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dvije prvoplasirane reprezentacije iz sve tri grupe (A, B i C), kao i dvije najbolje od ukupno tri trećeplasirane selekcije.

Odbojkaši, drugo kolo:

Utorak:
09.00 Italija - Egipat (Grupa B)
13.00 SAD - Njemačka (Grupa C)
17.00 Slovenija - Srbija (Grupa A)
21.00 Francuska - Kanada (Grupa B)

Sreda:
09.00 Poljska - Brazil (Grupa B)
13.00 Јapan - Argentina (Grupa C)

Vaterpolisti protiv Australije u drugom kolu

Vaterpolisti Srbije od 10.30 igraju utakmicu drugog kola grupe B protiv reprezentacije Australije.

"Delfini" su takmičenje u Parizu otvorili pobjedom nad Јapanom (16:15), mada su se dobro namučili da slome otpor upornih i dobro organizovanih "samuraja". Najzaslužniji za trijumf Srbije bio je Dušan Mandić sa sedam postignutih golova.

Australijanci su u prvoj rundi poraženi od Španije rezultatom 9:5.

Plasman u četvrtfinale izboriće po četiri najbolje ekipe iz obje grupe (A i B). Prvi iz jedne grupe igraće u četvrtfinalu protiv četvrtog iz druge grupe, a drugi protiv trećeg i obrnuto.

Vaterpolisti, drugo kolo:

Utorak:
10.30 Australija - Srbija (Grupa B)
12.05 Hrvatska - Italija (Grupa A)
15.00 Јapan - Francuska (Grupa B)
16.35 SAD - Rumunija (Grupa A)
19.30 Crna Gora - Grčka (Grupa A)
21.06 Španija - Mađarska (Grupa B)

Na borilištima i veslači i plivači

U Parizu će se danas takmičiti i srpski veslači i plivači...

U 9.30 počinju četvrtfinalne trke u ženskom skifu, a Јovana Arsić će veslati u trećoj grupi. Plasman u polufinale obezbijediće po tri najbrža čamca u svakoj od ukupno četiri četvrtfinalne grupe.

Nikolaj Pimenov i Martin Mačković, predstavnici Srbije u muškom dublu skulu, plasman u polufinale obezbijedili su u repersažu, a danas od 11.10 veslaće za finale. U prvoj polufinalnoj grupi takmičiće se sa tandemima iz Kine, Hrvatske, Rumunije, Holandije i Španije. U finale će tri najbrže posade.

Poslije 11.17 u bazen će Andrej Barna i Velimir Stjepanović, koji će u kvalifikacionim trkama pokušati da se domognu polufinala discipline 100 metara slobodnim stilom. Ukupno 79 takmičara podijeljeno je u 10 kvalifikacionih grupa, a 16 najbržih obezbijediće plasman u polufinale. Stjepanović će plivati u osmoj, a Barna u devetoj grupi.

Streljaštvo: Arunovićeva i Mikec u borbi za zlato

Strijelci Zorana Arunović i Damir Mikec biće prvi osvajači medalje iz redova srpskog olimpijskog tima u Parizu. Da li zlatne ili srebrne saznaćemo nakon finala u disciplini deset metara vazdušni pištolj - miks, koje počinje malo poslije 9.30.

Srpski par strijelaca boriće se za zlatno odličje protiv tandema iz Turske Seval Ilajda Tarhan - Јusuf Dikec.

Arunovićeva i Mikec su medalju u miksu obezbijedili već u ponedjeljak, kada su u kvalifikacijama zauzeli drugo mjesto sa pogođenim 581 krugom - jednim manje od prvoplasiranih takmičara iz Turske, koji su izjednačili olimpijski rekord kvalifikacija.

U kvalifikacijama se takmičilo 17 parova. Dva najbolja su obezbijedila plasman u finale, a treći i četvrti će u duel za bronzanu medalju.

Sviće četvrti takmičarski dan u Parizu

Poslije trećeg dana Olimpijskih igara u Parizu podijeljeno je ukupno 145 medalja. Sjedinjene Američke Države imaju ukupno 20 medalja, ali svega tri zlatne. Po ukupnom broju odličja prvi iza Amerikanaca su Francuzi sa 16, te Јapanci sa 12 medalja.

Četvrti takmičarski dan u prestonici Francuske počeće finalom triatlona u muškoj konkurenciji.

U 14.30 na programu je finale miks dubla u stonom tenisu, a za zlato će igrati parovi iz Kine i Sjeverne Koreje. Bronza će u ruke takmičara iz Јužne Koreje ili Hongkonga.

U 18.15 počinje finale u ekipnom takmičenju gimnastičarki, a završava se i turnir u ragbiju sedam za žene. Finalisti će biti poznati ranije tokom dana, kada se završe polufinalni dueli Novog Zelanda i Sjedinjenih Američkih Država (15.30), odnosno Kanade i Australije (16.00).

Priliku da u pojedinim kategorijama i disciplinama osvoje olimpijska odličja imaće danas i streljaši, džudisti, plivači i mačevaoci.