latinica  ћирилица
30/07/2024 |  08:45 ⇒ 08:50 | Autor: Agencije

Prvi put od 2020. godine: Prodaja Mekdonaldsa opala širom svijeta

Globalna prodaja Mekdonaldsa pala je prvi put u skoro četiri godine pošto se potrošači pod pritiskom inflacije okreću jeftinijim opcijama i obrocima kod kuće.
Mekdonalds (foto: EPA/JUSTIN LANE - ilustracija) -
Mekdonalds (foto: EPA/JUSTIN LANE - ilustracija)

Kompanija je saopštila da očekuje da će prodaja biti slaba i narednih nekoliko kvartala i da radi na novim stavkama menija i ponudama obroka.

U drugom tromesečju, prihod je bio na nivou od 6,5 milijardi dolara.

- Potrošači nas i dalje prepoznaju kao lidera u odnosu na naše ključne konkurente, ali je jasno je da se taj jaz nedavno smanjio - rekao je izvršni direktor Mekdonaldsa Kris Kempčinski.

Prodaja na lokacijama otvorenim najmanje godinu dana pala je za jedan odsto u periodu april-jun, što je prvi pad od kraja 2020. godine, kada je pandemija zatvorila prodavnice i milioni ljudi ostali kod kuće.

U SAD je prodaja pala za skoro jedan odsto. Isto tako, navodi Gardijan, oni koji su došli u restoran potrošili su više zbog skupljih cijena.

Neto prihod kompanije pao je 12 odsto na 2 milijarde dolara, ili 2,80 dolara po akciji. To je bilo daleko od profita po akciji od 3,07 dolara koji su analitičari industrije predvidjeli.

U maju je izvršni direktor "Mekdonaldsa" DŽo Erlinger naveo u otvorenom pismu da je cijena big meka porasla za 21 odsto od 2019. godine.

Pad prodaje ne pogađa samo čikaškog giganta hamburgera. Promet kupaca u američkim restoranima brze hrane opao je za dva odsto u prvoj polovini godine u poređenju sa istim periodom prije godinu dana, pokazuju podaci Cirkane, kompanije za istraživanje tržišta.

David Portalatin, savjetnik za prehrambenu industriju Cirkane, očekuje da će visoka inflacija i rastući dug potrošača takođe usporiti promet u drugoj polovini 2024. godine.

Mekdonalds je takođe izvijestio o smanjenom prometu prodavnica u Francuskoj i na Bliskom istoku.

Kompanija, svjesna da kupci iscrpljeni inflacijom, traže pristupačnije opcije, pokušava da uvede specijalnu ponudu obroka od pet dolara u američkim restoranima, ali ta prodaja nije ispunila očekivanja.

Izvor: rt.rs