latinica  ћирилица
30/07/2024 |  09:54 ⇒ 09:55 | Autor: RTRS

Selak: Policijske saradnje plaše se oni koji bi mogli biti njen predmet

Policijska saradnja zemalja regiona i uopšte policijska saradnja u cijeloj Evropi, može plašiti samo one koji bi mogli biti predmet te saradnje, rekao je Goran Selak, predsjednik Socijalističke partije Srpske.
Goran Selak - Foto: RTRS
Goran SelakFoto: RTRS

Selak je reagovao na izjave ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića koji se protivi saradnji policijskih agencija iz BiH sa kolegama iz Republike Srbije.

- Ne treba mnogo analizirati da bi se zaključilo šta je pozadina osporavanja Sporazuma o saradnji policijskih agencija iz BiH sa kolegama iz Srbije. Evidentno je da pojedinim političkim strukturama u BiH, odnosno u Federaciji BiH ne odgovara koordinisani rad na suzbijanju međunarodnog organizovanog kriminala i to iz samo njima znanih razloga - poručio je Selak.

On kaže da sporazumi o saradnji policijskih tijela predstavljaju primjere dobre prakse u manje više svim zemljama okruženja.

- Policijska saradnja na međudržavnom i internacionalnom nivou je tekovina savremenog društva, a oni kojima ona smeta očigledno teže zaštiti kriminala i kriminalaca. Dodatno zapanjuje neznanje ministra spoljnih poslova BiH koji ne tumači Sporazum na ispravan način i ne razumije se u terminologiju, pa prikrivenog isljednika predstavlja u najmanju ruku kao agresora, što je i smiješno i neutemeljno - istakao je Selak.