latinica  ћирилица
30/07/2024 |  09:55 ⇒ 09:56 | Autor: RTRS

Univerzitet u Banjaluci ostvario novi napredak na Vebometriksu

Univerzitet u Banjaluci ostvario je napredak za 53 mjesta na Vebometriksovoj rang-listi, saopšteno je sa ovog Univerziteta.
Univerzitet u Banjaluci - Foto: SRNA
Univerzitet u BanjaluciFoto: SRNA

Kako se navodi u najnovijem Vebometriksovom izvještaju za period od januara 2024. do jula 2024. godine, UNIBL je zadržao drugu poziciju na listi visokoškolskih ustanova iz BiH, dok se na svjetskom nivou nalazi na 2710. mjestu, navodi se u saopštenju.

- Svakako, važno je naglasiti da Univerzitet u Banjaluci ostvaruje konstantan napredak na ovoj rang-listi. Tako je, na primjer, Univerzitet u Banjaluci od jula 2017. godine do danas napredovao za 2124 mjesta. Naime, te 2017. godine Univerzitet u Banjaluci nalazio se na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i bio je na 4834. mjestu u svijetu - ističu sa Univertziteta u Banjaluci.

Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Na ovoj listi nalazi se 31.000 univerziteta iz cijelog svijeta, a u procesu metodologije rangiranja analiziraju se tri kategorije: vidljivost, otvorenost i izvrsnost. Tradicionalno, prvu poziciju na Vebometriksu zauzimaju američki univerziteti Harvard i Stanford, a slijedi ih Masačusetski tehnološki institut.

Cilj ove vrste rangiranja je povećanje prisustva akademskih i istraživačkih ustanova na internetu i promovisanje slobodnog pristupa rezultatima naučnih istraživanja. Tako Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb-publikacija do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata.