latinica  ћирилица
30/07/2024 |  10:04 ⇒ 10:08 | Autor: TANЈUG

Milićević: Važno da očuvamo jedinstvo; Srbi uvijek bili jaki onoliko koliko su jedinstveni

Ministar bez portfelja zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom Đorđe Milićević istakao je u razgovoru sa predstavnicima udruženja srpske dijaspore iz cijelog svijeta da je jako važno da sačuvamo jedinstvo, jer su Srbi uvijek bili jaki onoliko koliko su jedinstveni.
Đorđe Milićević - Foto: RTRS
Đorđe MilićevićFoto: RTRS

On je na drugom konsultativnom onlajn sastanku sa predstavnicima udruženja održanom sinoć, na kome ih je upoznao sa pripremama za manifestaciju "Јedinstvo i snaga - Srbija", koja će se održati u posljednjoj nedjelji avgusta u Domu Narodne Skupštine Republike Srbije u Beogradu, a na kojoj se očekuje više od 300 srpskih udruženja iz cijelog svijeta rekao da kada kaže jedinstveni, govori o jedinstvu unutar Srbije, ali i o jedinstvu svih Srba koji žive van Srbije.

- Svih naših sunarodnika koji žive van Srbije i zato mislim da je potpuno adekvatan i potpuno prikladan naziv manifestacije i velikog okupljanja koji će u posljednjoj nedjelji avgusta biti održan ovdje u Srbiji, a to je "Јedinstvo i snaga - Srbija" - istakao je Milićević, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Milićević je istakao da je jako važno da u ovom periodu globalne nestabilnosti budemo jedinstveni i da sačuvamo jedinstvo, jer to je način da opstanemo i nastavimo dalje da imamo kontinuitet u napretku u svakom smislu.

Prema njegovim riječima, srpska država i srpska trobojka su simbol okupljanja i simbol našeg jedinstva, ma gdje živeli, a jedinstvo i snaga su temelji naše zajednice.

Naglasio je da Deklaracija koju bi trebalo da usvoji Narodna Skupština jasno definiše ono što su nacionalni interesi i ciljevi naših naroda u 21. vijeku, zbog čega je to dokument od istorijske važnosti.

- I zato ću milion puta govoriti i sa ponosom isticati ono što je definisano u Deklaraciji, a tu prije svega mislim na mir i stabilnost, tu prije svega mislim na borbu za naše građane, da naši građani u Srbiji i van Srbije osjete boljitak od svega onoga što činimo i radimo kao predstavnici izvršne vlasti. Tu prije svega jeste naravno i ekonomija, kao nacionalni interes, jer uvažavani ste i poštovani onoliko koliko ste ekonomski jaki, onoliko koliko ste ekonomski stabilni i naravno da je Srbija spremna za razgovor sa svima, nemamo mi pravo da se izolujemo i da zabijamo glavu u pijesak, mi moramo sa svima da razgovaramo, i u regionu i sa našim partnerima sa zapada, ma koliko se to nekome svidjelo ili ne, ali mi moramo da razgovaramo - rekao je Milićević.

On je naglasio ono što je definisano u deklaraciji - jedinstvo, jer smatra da će u periodu izazova i pritisaka kojima su izložene Republika Srbija i Republika Srpska, ti pritisci postajati sve jači u narednom vremenskom periodu koji je pred nama.