latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:09 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Dan stradanja srpskog stanovništva u Trnovu: Njihova žrtva ne smije biti zaboravljena

Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Trnovo obilježila je Dan stradanja srpskog stanovništva u Trnovu.
Trnovo, sjećanje na stradale - Foto: SRNA
Trnovo, sjećanje na stradaleFoto: SRNA

U Hramu Svetog Georgija služena je liturgija, a nakon toga uslijedio je parastos i polaganje vijenaca kod centralnog spomenika u Trnovu.

Vijence na spomen-obilježju položili su savjetnik predsjednika Republike Srpske Uroš Bjelica i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, načelnici opština Trnovo i Kalinovik Dragomir Gagović i Radomir Sladoje, Goran Timotija iz opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, predstavnici Skupštine grada Istočno Sarajevo, boračkih organizacija i Crvenog krsta Republike Srpske, a počast stradalim civilima i borcima odala je i šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić.

Tomić je rekao u Trnovu počinjen težak zločin nad Srbima i da srpski narod mora čuvati Republiku Srpsku koju su odbranili oni kojima je danas odata počast.

Predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je da je važno da se ovakvi datumi obilježavaju i sjećanja prenose na buduća pokoljenja.

Timotija je istakao da još niko nije odgovarao za zločine u Trnovu i okolnim selima i da je to poražavajuće.

Bjelica je rekao da žrtva srpskih boraca i civila, koji su dali život da bismo mi danas živjeli u miru, nikada ne smije biti zaboravljena.

Gagović je rekao da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu izgubljena jedna generacija i da njihova žrtva nikada ne smije biti zaboravljena.

Nakon polaganja vijenaca na centralnom spomeniku u Trnovu, služen je parastos i položeni su vijenci na spomen-obilježju na prevoju Rogoj između Trnova i Kalinovika.

Veliki broj srpskih boraca poginuo je na ovom mjestu 30. jula 1992. godine braneći strateški izuzetno važnu kotu, štiteći odstupnicu trnovskim Srbima koji su se povlačili pred muslimanskim snagama.

Na spomen-obilježju na Rogoju uklesana su imena 69 poginulih srpskih junaka iz Kalinovika, Trnova, Gacka, Bileće, Foče, Nevesinja i sa Pala.

Tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u Trnovu je ubijen 101 civil, dok je za odbranu život položilo 130 boraca Vojske Republike Srpske.