latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:10 ⇒ 12:17 | Autor: SRNA

Raša tudej Balkan: Američki špijunski avion leti oko granica Srbije i iznad BiH

Izviđački avion za prikupljanje obavještajnih podataka i presretanje komunikacija CL-650 "artemis", koji koristi Ratno vazduhoplovstvo Oružanih snaga SAD, danas ponovo leti oko granica Srbije i iznad teritorije BiH, objavila je Raša tudej Balkan.
Američki špijunski avion (foto: flightradar24.com) -
Američki špijunski avion (foto: flightradar24.com)

Na sajtu "Flajtradar" može se vidjeti da je letjelica poletjela u 7.30 časova iz Konstance, odnosno baze "Mihail Kogalničanu", odakle se zaputila prema sjeverozapadu, gdje je ušla u mađarski vazdušni prostor i letjela uz sjevernu granicu Mađarske i Srbije, da bi zatim kroz hrvatski vazdušni prostor došla do BiH, prenosi Raša tudej Balkan.

Nakon dolaska u vazdušni prostor BiH, "artemis" je nastavio da kruži na potezu Tuzla-Sarajevo-Mostar, odakle letjelica američkog vazduhoplovstva radi na prikupljanju podataka o položajima jedinica i ratne tehnike oružanih snaga Srbije, navodi se u tekstu.

"Artemis" je opremljen specijalnom opremom - sistemima za prikupljanje podataka putem elektronskih signala /ELINT, elektonik intelidžens/ i radarom za bočno osmatranje pomoću kojeg se mogu pratiti pokretni ciljevi na kopnu i moru.

U pitanju je avion koji se nalazi u vlasništvu kompanije "Leidos difens grup" sa sjedištem u Virdžiniji, kojeg ova kompanija redovno "iznajmljuje" Oružanim snagama SAD za potrebe njihovih špijunskih misija, konkretno za izviđanje, osmatranje i praćenje aktivnosti oružanih snaga Srbije.

Raša tudej Balkan je posljednji put let ovog aviona zabilježio prije samo osam dana, odnosno 22. jula.

U tekstu se navodi da je poznato da američka vojska od početka ove godine redovno koristi ovu letjelicu za osmatranje Vojske Srbije, te da se pretpostavlja da su glavni predmet interesovanja sistemi PVO kineske proizvodnje "FK-3" i nedavno predstavljeni "HKu-17", koji se nalaze u operativnoj upotrebni srpskih snaga.