latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:11 ⇒ 12:11 | Autor: RTRS

Nešić: Prijedlog Konakovića je neustavan i vrlo rizičan

Povodom prijedloga ministra inostranih poslova Elmedina Konakovića da se u Cporazum o policijskoj saradnji između BiH i Republike Srbije odbaci odredba da "entitetski i kantonalni MUP-ovi ne mogu sa zemljom potpisnicom provoditi aktivnosti na prostoru BiH bez saglasnosti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, OBA, SIPA", ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić kaže da Konakovićevu izjavu želi pripisati vrućini, a ne neznanju ili lošoj namjeri.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

- Ne želim da vjerujem da ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković ne zna kako se sklapaju i mijenjaju međunarodni ugovori i da nije pročitao Zakon o zaključivanju i izvršavanju međunarodnih ugovora. Posebno ne želim da vjerujem da ministar spoljnih poslova ne poznaje ustavno uređenje ove zemlje i da ne zna da su entitetski i kantonalni MUP-ovi samostalne i nezavisne upravne organizacije kojima nisu nadređeni ni DKPT ni OBA ni SIPA. Sve policijske agencije u BiH, u skladu s ustavnim uređenjem, potpuno su ravnopravne i u njihov operativni rad niko se ne smije miješati. Posebno ga niko ne smije ometati. Nijedan zakon ove zemlje ne daje nadležnost policijskim i obavještajnim institucijama BiH da se miješaju u operativni rad entitetskih i kantonalnih MUP-ova i da im daju saglasnost za aktivnosti iz njihove nadležnosti - objasnio je Nešić.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić dodaje kako postaje vrlo simtomatično da se prvo pokušala omesti saradnja MUP-a Republike Srpske sa Europolom, sve s ciljem da se ima uvid u informacije koje MUP Srpske dobija od Europola, a sada Konaković traži da policijske agencije na nivou BiH, kao i OBA, imaju uvid u operativne radnje entitetskih i kantonalnih MUP-ova.

- Stičem utisak da bi za svaku istragu da imaju podatke na mjestu na kojem mogu doći do informacija o kome se vodi istraga zbog organizovanog kriminala i kakvi su dokazi prikupljeni. Smetalo im je što MUP Republike Srpske direktno od Europola dobije informacije o Skaj aplikaciji. Sada im izgleda smeta što se mogu koristiti prikriveni istražitelji i podaci službi iz regiona, a da to ne mogu lako saznati - kaže Nešić.

Prepiske iz Skaj aplikacije su, ističe on, pokazale da kriminalne grupe koje se bave narkoticima nastoje u sve policijske agencije ubaciti svoje informatore, a najviše u one na nivou BiH.

- To je stvar koja bi trebalo da brine i Konakovića, a ne borba protiv opasnih kriminalnih grupa. Zato je sjajna vijest da entitetski i kantonalni MUP-ovi samostalno vode istrage i koriste pomoć policija iz regiona. Ono što predlaže Konaković, ne samo da je neustavno, nego je i vrlo rizično zbog povećane mogućnosti curenja informacija. Zato kolega Konaković treba jasno da se odredi – da li nam je protivnik policija koja radi na razbijanju organizovanog kriminala i štiti našu djecu, ili su nam protivnici organizovane kriminalne bande koje švercuju narkotike i ovdje peru novac - poručio je Nešić.