latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:12 ⇒ 14:47 | Autor: RTRS

Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Srpske - dosadašnje investicije 2,2 milijarde KM

Privredna delegacija Srbije, koju čini 36 kompanija, u posjeti je Banjaluci.
Sastanak Mesarovićeve i Mitrovića - Foto: RTRS
Sastanak Mesarovićeve i MitrovićaFoto: RTRS

Posjeta je počela sastankom ministarke privrede Srbije Adrijane Mesarović i ministra privrede i preduzetništva Srpske Vojina Mitrovića.

Nakon toga, uslijedio je privredni susret, odnosno sastanak privrednika Srpske i Srbije.

Mitrović je rekao je da je vrijednost dosadašnjih investicija Srbije u Republiku Srpsku oko 2,2 milijarde KM i da je njen istinski interes da ulaže u Srpsku.

On je podsjetio da je Srbija najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srpske i da uvijek treba naglasiti postojanje odličnih i bratskih odnosa srpskog naroda sa obje strane Drine.

- Mi smo jedan narod i želimo jedni drugima pomoći u rješavanju aktuelnih problema i unapređenju ekonomskog razvoja naših zemalja - rekao je Mitrović.

On je rekao da se i ovim sastankom pokazuje konkretno nastojanje za realizacijom onoga što je predviđeno Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama i definisano na Svesrpskom saboru u Beogradu.

Mesarovićeva je rekla da je cilj Srbije unapređenje međusobne ekonomske saradnje u svim aspektima kako bi se doprinijelo razvoju investicionih aktivnosti u obje zemlje.

Ona je navela da postoji znatan prostor za dodatnu saradnju, doprinos privrednom spajanju i otvaranju proizvodnih pogodna u dvije zemlje.

- Ta saradnja biće intenzivna i čvrsta, jer okupljeni možemo da idemo ka istom cilju i budućnosti. Srpska se raduje uspjesima Srbije, a Srbija uspjesima Srpske. Nastavićemo zajedno da razvijamo naše zemlje složni i ujedinjeni, te povezani bratskom ljubavlju - rekla je Mesarovićeva.

Mesarovićeva se danas sastala i sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Delegacija iz Srbije posjetiće sutra opštinu Drvar u Federaciji BiH, većinski naseljenu srpskim povratničkim stanovništvom.