latinica  ћирилица
30/07/2024 |  12:51 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

Požar kod Skradina, gase ga četiri kanadera; Počela evakuacija stanovništva (VIDEO)

Veliki požar izbio je kod Skradina, u Šibensko-kninskoj županiji. Gase ga četiri kanadera, a počela je i evakuacija stanovništva.
Kanader - Foto: RTRS
KanaderFoto: RTRS

Kako je objavila Hrvatska vatrogasna zajednica, ŽVOC Šibenik zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na području Skradina, u naselju Ićevo. Požarom je zahvaćena trava, nisko rastinje i borova šuma.

Požar gase četiri kanadera i oko stotinu vatrogasaca.

Komandir županijske Vatrogasne jedinice Darko Dukić rekao je za HRT kako je dosta teška situacija od samog početka.

- Od Ićeva gdje smo bili, odakle požar izbija, pa na području Plastova gdje smo sada. Velika vatrena linija kroz gustu borovu šumu došla je do naselja. Dajemo sve od sebe u ovom trenutku što se može napraviti. Ono najbitnije, sve objekte za sada smo sačuvali. Imamo drvenih baraka koje su oštećene, ali to ćemo sve gledati na kraju. Dajemo sve od sebe. Dosta je jaka bura od samog početka požara, tako da je teško bilo šta prognozirati - rekao je Dukić.

Gradonačelnik Skradina Antonijo Brajković rekao je da je situacija ozbiljna, vatra je ozbiljno ugrozila kuće.

- Na terenu su sve raspoložive snage, brane ono najnužnije u ovom trenutku, a to su kuće. Evakuacija ljudi započela je prije nekih sat vremena. Za one koji se ne mogu snaći kod rodbine ili prijatelja otvorena je Osnovna škola Skradin, a kasnije u koordinaciji s Crvenim krstom i Šibenikom ćemo organizovati eventualno njihov smještaj, doslovno prenoćište u Skradinu. Naravno, uz smještaj biće organizovana i hrana - rekao je.

Vatra ozbiljno prijeti Bratiškovcima i ugrožava kuće i imovinu.

Prema informacijama s terena jedan objekt u Bratiškovcima je izgorio, navodno se radi o staroj, napuštenoj kući. Vatra je zahvatila i nekoliko automobila, javlja Šibenski.

Pepeo od požara leti i po Vodicama, pada i po ručnicima na plaži. Osjeti se i dim, već duže vrijeme.