latinica  ћирилица
30/07/2024 |  13:48 ⇒ 13:51 | Autor: SRNA

Srpska i Srbija intenziviraće privrednu saradnju

Republika Srpska i Srbija intenziviraće privrednu saradnju što će omogućiti poboljšanje privrednog ambijenta i veće investicije, rečeno je danas na poslovnom forumu predstavnika Srpske i Srbije.
Republiika Srpska i Srbija - Foto: RTRS
Republiika Srpska i SrbijaFoto: RTRS

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da se nastavlja privredna saradnja Srpske i Srbije, te naglasio da je veoma bitno da predsjednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Miloš Vučević to podržavaju.

- Investicije Srbije, koje su premašile dvije milijarde KM, pokazuju da Vlada Srbije i predsjednik Vučić vode računa o Republici Srpskoj i srpskim narodu sa ove strane rijeke Drine - rekao je Mitrović u Banjaluci gdje je održan poslovni forum koji su organizovale privredne komore Srpske i Srbije na kojem je učestvovalo više od 70 privrednika.

Ministar privrede Srbije Andrijana Mesarović rekla je da je međutrgovinska razmjena značajnog obima, ali da postoji prostor za njen unapređenje.

- Postoji velika zainteresovanost privrednika u Srbiji za ulaganja u Republiku Srpsku i Vlada Srbije će se posebno angažovati oko takvih aranžmana. Svi investitori iz Republike Srpske su dobrodošli u Srbiju - naglasila je ona.

Mesarovićeva smatra da najviše prostora za unapređenje saradnje ima u prerađivačkoj i prehrambenoj industriji, ali neće biti limitirana nijedna industrijska oblast.

Ona je istakla da je veoma bitno razvijati industrijske zone u Republici Srpskoj kako bi se spremno dočekale investicije iz Srbije i drugih zemalja.

- Okupljeni smo oko iste ideje. Republika Srpska se raduje uspesima Srbije, kao što je to i u obrnutom slučaju. U narednom periodu dve vlade će intenzivno raditi na povećanju obima ekonomske saradnje, ali i na realizaciji što većeg broja investicija i otvaranju novih radnih mesta - navela je ona.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je Srbija prvi spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, koja čini 16,5 odsto ukupne spoljnotrgovinske razmjene, a ova zemlja je i najveći investitor u Srpskoj.

- Od tri milijarde evra ukupnih investicija, oko 1,25 milijardi ili 38 odsto je iz Srbije. Ako tome dodamo i činjenicu da je drugi najveći investitor iz Velike Britanije porjeklom sa naših prostora, sa investicijama blizu 400 miliona KM onda možemo reći da je skoro 50 odsto investicija iz Srbije - rekao je on.