latinica  ћирилица
30/07/2024 |  14:17 ⇒ 17:39 | Autor: RTRS

Romska djeca najčešće žrtve trgovine ljudima (VIDEO)

U Republici Srpskoj prošle godine nije bilo evidentiranih slučajeva trgovine ljudima.
Prosjačenje (Foto: EPA/NARONG SANGNAK, ilustracija) -
Prosjačenje (Foto: EPA/NARONG SANGNAK, ilustracija)

Uprkos tome, na sprečavanju ove pojave mora se svakodnevno raditi, istaknuto je nakon sastanka Regionalnog monitoring tima za borbu protiv trgovine ljudima, koji je povodom 30. jula Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima održan u Bijeljini.

U najvećem riziku da postanu žrtve trgovine ljudima su romska djeca. Na području grada Bijeljina godišnje se evidentira oko pedesetoro djece koja se iskorišćavaju i zloupotrebljavaju za prosjačenje ili radnu ekploataciju.

- Željeli bismo da vidimo intenzivniji rad centara za socijalni rad koji imaju najveće ingerencije kada se radi o asistenciji i prepoznavanju žrtava - kaže Dragan Јoković iz Udruženja za promociju obrazovanja Roma Otaharin.

Žrtve svih oblika trgovine ljudima zbrinjavaju se u bijeljinskoj Sigurnoj kući.

Unapređenje borbe protiv bilo kojeg oblika trgovine ljudima i asistencija i pomoć žrtvama definisani su i Akcionim planom za suprotstavljanje trgovini ljudima Vlade Republike Srpske.

- Krivični zakonik jasno precizira djelo trgovine ljudima, odnosno djela prisilnog prosjačenja djece. Јasno je precizirao uslove pod kojima  i elemente ovog krivičnog djela i sankcije koje su predviđene za izvršenje ovog krivičnog djela - kaže Nikša Gligić, republički koordinator za suprotstavljanje trgovini ljudima u Republici Srpskoj.

Podizanje svijesti javnosti i edukacija građana jedan su od preduslova uspješne borbe protiv trgovine ljudima, jedan je od zaključaka ovog skupa.