latinica  ћирилица
30/07/2024 |  14:40 ⇒ 14:41 | Autor: SRNA

Lukić: Borba protiv svinjske kuge još traje

Situacija sa afričkom kugom svinja od početka godine je mnogo povoljnija nego lani, ali nema mjesta za opuštanje jer borba još traje, te se pozivaju farmeri da svoje životinje obilježe, poručio je danas u Banjaluci pomoćnik ministra za veterinarstvo Republike Srpske Njegoslav Lukić.
Svinje - Foto: RTRS
SvinjeFoto: RTRS

Lukić je naveo da su rezultati kontrola iz prethodnog mjeseca pokazali nekoliko sporadičnih pojava svinjske kuge.

- U Vlasenici smo imali na dva imanja pojavu ove bolesti, prije desetak dana u Donjem Žabaru na manjoj farmi svinja, te u Bijeljini, gdje smo zabilježili ilegalan promet svinja, a kontrolom je utvrđeno da su bile zaražene - rekao je Lukić.

On je istakao da će neodgovorni vlasnici biti najstrože sankcionisani, kao i da se nastavlja borba protiv afričke kuge jakim biosigurnosnim mjerama.

- Apel farmerima da svoje životinje obilježe, jer se njihovo krtanje može obavljati isključivo uz nadzor veterinarske službe i pribavljanje uvjerenja o zdravstvenom stanju životinja i drugi propisani dokumenti - rekao je Lukić.

On je napomenuo da se sada napunilo već godinu dana od prvog zabilježenog slučaja svinjske kuge u Seberiji, te da je više od 50.000 eutanaziranih životinja.

- To je veliki udarac na privredu Republike Srpske i BiH. Direktne štete su bile više od 25 miliona KM i Vlada Srpske je sve učinla da ta sredstva isplati farmerima - rekao je Lukić.