latinica  ћирилица
30/07/2024 |  15:14 ⇒ 16:55 | Autor: RTRS

Nova prevara na Instagramu; Prijaviti ako dobijete spornu poruku

Razne prevare često kruže društvenim mrežama, a sada se pojavila još jedna koja kruži Instagramom.
Instagram - Foto: Screenshot
InstagramFoto: Screenshot

Јavilo nam se mnogo čitalaca koji su dobili poruku od Instagrama ili Instagramove podrške u kojoj se navodi da su prijavljeni za kršenje autorskih prava i da je prijava pregledana i odobrena, što će rezultirati brisanjem njihovog Instagram profila u roku od 24 časa.

Prevaranti za cilj imaju da kliknete na link koji su dodali u poruci, a koji je u stvari obrazac koji biste "trebali popuniti" ukoliko ne želite da Vaš profil bude obrisan.

Poruke najčešće stižu sa već hakovanih profila koje ste imali u pratiocima, ali nije isključeno da ih možete dobiti i sa nekog potpuno nasumičnog profila.

Kada uđete na sajt, bićete preusmjereni na prilično uvjerljivu lažnu verziju sajta Meta-e (Kompanija vlasnik društvenih mreža Fejsbuk, Instagram, WhatsApp), gdje se od vas traži da se ulogujete na vaš profil. Upravo na taj način, kada unesete svoje korisničko ime i šifru, predali ste Vaš nalog u ruke prevarantima i vrlo je mala šansa da ćete ga uspjeti vratiti.

Od ove prevare niko nije zaštićen i najbolje je da, ukoliko dobijete ovakvu poruku, ne otvarate nikakve linkove, već da što prije Instagramu prijavite korisnika od kojeg ste dobili spornu poruku.

To ćete učiniti na način da otvorite profil sa kojeg ste dobili poruku, kliknete na tri tačkice u gornjem desnom uglu i izaberete "Prijavi" (Report), i onda odaberete opciju "Profil je možda hakovan" (It may have been hacked).